Három hatóság összevont akciója a megyében

VN - 170 ezer forint bírság, két feljelentés a mozgáskorlátozott-parkolókártyával történő visszaélés miatt: ez a mai rendőrök, közterület-felügyelők és vámosok közös ellenőrzésének a mérlege.

Nagy Ildikó

Délelőtt kilenc óra, Ady tér. Gyanútlan  járókelők kapkodják a fejüket, nem tudják hova tenni a nagy felhajtást: a közterület-felügyelet irodája előtt többtucatnyi egyenruhás várakozik, kamerák karéjában. Aztán feltűnik Misi, akit a rendőrök és a közterületfelügyelők jól ismernek: a jókedvű fiatalember egy dobozos sört szorongatva, kiabálva, pörögve-forogva üdvözli az egyenruhásokat. 

Varsányi Péter,
a szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója közben eligazításra hívja a csapatot.  Az egyenruhások  rendőrök, közterület-felügyelők, vám- és pénzügyőrök  és a néhány civil három csoportban három helyszínre vonul: vannak, akik a vasútállomás környékén, illetve a Derkovits lakótelepen kezdik az ellenőrzést, mi  a vásárcsarnokhoz igyekvő csoporttal tartunk. 

A hátsó csarnokban a vám- és pénzügyőröké a főszerep: két kereskedőt is ellenőriznek. A gyermekruhákat kínáló árusokon látszik, hogy nem először lepik meg őket az ellenőrök, rutinosan, villámgyorsan és zokszó nélkül terítik ki a szükséges papírokat: személyi igazolvány, működési engedély, a különböző rajzfilmhősöket ábrázoló ruhák forgalmazásához szükséges engedélyeket,  eredetigazolásokat és persze a számlákat. Ki gondolná, hogy ennyi papír kell ahhoz, hogy a gyerek pókemberes pizsamában aludhassa az édesek álmát! Márpedig ha a kereskedő is nyugodtan akar aludni, akkor nem hibádzhat a papír. 



Már egy egészen apró figyelmetlenség is súlyos tízezrekbe kerülhet mondja a pult mögött álló árus, akit tavaly azért bírságoltak meg a fogyasztóvédők, mert elkerülte a figyelmét az a jogszabály, amely szerint a spandex és a lycra helyett az elasztán kifejezést kell feltüntetni a termékeken.

Piac kipipálva, irány a körgyűrű. A közterület-felügyelők a  hipermarket parkolójában ellenőrzik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket. Tekintettel a délelőtti időpontra  és persze a hónap végére  a foghíjas parkolóban senki nem vétett a szabályok ellen, és tiszteletben tartotta a felfestett burkolatjeleket, illetve táblákat. 



A rendőrök személyautókat ellenőriztek   Fotó: Szendi Péter  

Egy lengyel rendszámú kamionban Cristian Fros rendezgeti az okmányokat, majd a tachográf korongjait is átnyújtja a vámosoknak. Nem ússza meg ennyivel: az ellenőrző egyenruhások a rakteret is átvizsgálják, és mindent rendben találnak, úgyhogy a cementtel megrakott kamion indulhat tovább Grácba. 

Az ellenőrzés délután egy óráig tartott. A néhány óra alatt tizenöt esetben összesen 170 ezer forintnyi szabálysértési bírságot szabtak ki az egyenruhások, főleg szabálytalanul parkoló autósokra. Továbbá póráz, illetve  az ürülék begyűjtésére szolgáló zacskó nélkül kutyát sétáltató ebtulajdonost is figyelmeztettek, két autóst pedig azért jelentettek fel, mert visszaéltek a mozgáskorlátozottakat megillető parkolókártyával.

Fotó: Szendi péterElőtérben a közterület-felügyelők, akik két álrokkant autóst is tetten értek, feljelentették őket

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!