Kiderül a titok! Mitől féltik Gyurcsányt?

Budapes - Lezárta a rendőrség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rezidenciájának környékét, valamint az Országházhoz tartózó terület egy részét, áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az indoklásban Dobozi József rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetre tekintettel nem zárható ki, hogy a védett rezidencia környezetében engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, illetőleg azt követően nem alakulnak ki "olyan magatartások, melyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a rezidencia és így a védett személy biztonságára".

A dokumentum rámutat: a védett személyek közül továbbra is a miniszterelnök a legveszélyeztetettebb. Ezt bizonyítják a neki, illetve családtagjainak címzett, folyamatosan küldött "fenyegető és gyalázkodó postai küldemények, elektronikus üzenetek, illetve személyével kapcsolatos bejelentések".

Mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy mely terület az, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll - áll az indoklásban.

Az intézkedés érinti a budapesti II. kerület Szemlőhegyi út Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakaszát, a Szemlőhegyi út 40. és 48., illetőleg a Szemlőhegyi út 33/A és 37. számok közötti területet. A rendelkezés szerint a vasárnap 6 órától kezdődött területlezárás "a szükséges ideig", de legkésőbb április 5. éjfélig tart.

Dobozi József emellett március 22-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb március 24-én 24.00 óráig az Országházhoz tartozó területen is elrendelte a lezárást. Az intézkedés értelmében fémkordont tesznek északon a járda, illetve a lánckordon vonalában, a Magyar Köztársaság lobogójának talapzata és az '56-os emlékhely vonalában a virágládák előtt a villamospálya felöli oldalon, az '56-os emlékhelytől a lánckordon mentén a járda vonalában a Duna parti kovácsoltvas kerítésig, valamint a Duna parti oldalon az ideiglenesen felállított kerítés vonalában. 

Az intézkedést azzal indokolta a Köztársasági Őrezred parancsnoka, hogy "a kialakult belpolitikai helyzet következtében spontán megmozdulások, demonstrációk várhatóak a Kossuth téren, illetve annak közvetlen környezetében" és "az elmúlt időszakok eseményeire való tekintettel nem zárható ki olyan személyek, szervezetek megjelenése a védett objektumnál, melyeknek kifejezett célja a rendzavarás lehet".

A vezérőrnagy megjegyezte: az Országgyűlés zavartalan működéséhez fűződő össztársadalmi érdekre, az Országház épületének biztonságára, zavartalan működésére, az országgyűlési képviselők és védett személyek, külföldi delegációk szabad mozgásának, közlekedésének biztosítására figyelemmel hozta meg intézkedését. 

Az intézkedéssel garantálni lehet, hogy csak a belépésre jogosult, ellenőrzött személyek léphessenek a lezárt területre, és a lezárás egyértelművé teszi, hogy melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll.

Dobozi József felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy az intézkedéseket - vele egyetértésben - "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki".

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!