A közutak második legfőbb gyilkosa

VN - A húsvéti ünnepek időszakában, 2009. április 10-14. között, a rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre az ország teljes területén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszűrésére irányulnak, de az intézkedő rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát is számonkérik.
A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban valósággal „útra kel az ország”, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő.
 
A húsvéti közlekedés az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre nézve.
 
A közúti forgalom jelentős megnövekedése már alapvetően fokozott veszélyekkel jár, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.
 
A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak szeszesital-fogyasztással. Ennek hatása sajnos a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően ülnek a kormány mögé.
 
Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint „a közutak második legfőbb gyilkosa”.
 
Szakértői becslések szerint az EU útjain közlekedő járművezetők mintegy 2-3 %-a ittasan vesz részt a közúti forgalomban, s a közlekedési balesetben életüket vesztett járművezetők halálát  30-40 %-ban az alkoholos befolyásoltság okozza (Escape project, 2003.).
 
Az ittas járművezetők kiszűrése Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában. Mindezt indokolja, hogy az ittas vezetések száma 2000. és 2007. között mintegy 38 %-kal növekedett.
 
Kedvező hír ugyanakkor, hogy 2008-ban már csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az ittas elkövetők számának 2.854-ről 2.343 főre való csökkenése 17,9 %-os visszaesést jelez.

 
Az ittas járművezetések számának csökkenésében jelentős szerep tulajdonítható a tavaly januárban ismételten bevezetett „zéró tolerancia” elvének
, mely alapján a rendőr a helyszínen veszi el a vezetői engedélyt ittas vezetés gyanúja esetén, függetlenül az alkoholfogyasztás mértékétől.
 
A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.
 
A húsvéti ünnepek időszakában, 2009. április 10-14. között, a rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre az ország teljes területén.

 
Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszűrésére irányulnak, de az intézkedő rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát is számonkérik.
 
Az ittas járművezetők kiszűrésére a rendőrség elsősorban a rendszeresített légalkoholmérő eszközöket alkalmazza.
 
A rendőrség az elmúlt hetekben 500 db új kézi légalkoholmérő készüléket szerzett be. A „Dräger Alcotest 6810” típusú készülékeket már megkapták a rendőri szervek, így azokat a húsvéti akcióban már alkalmazni fogják.
 
A további tervek között szerepel 160 db stabilan telepített légalkoholmérő berendezés beszerzése is. Ezek a nagyobb méretű, hitelesített - ugyancsak Dräger típusú - készülékek havi ütemezés szerint augusztus végéig kerülnek mindazokra a rendőrkapitányságokra, melyek ilyen eszközzel még nem rendelkeznek.
 
A Dräger légalkoholmérők hiteles mérésre képesek, ezáltal bűncselekményi szintű ittasság bizonyítására is alkalmasak.
 
A gépjárművezetők a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban. 
A csoportok részére: jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.
 
A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.


Forrás: www.police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!