Az MSZP-SZDSZ százezreket taszíthat nyomorba

Budapest - Teljességgel elfogadhatatlanok a családok és elsősorban a nagycsaládosok számára a bejelentett megszorító intézkedések - hangsúlyozta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az elnök az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Európa minden országát válság sújtja, ugyanakkor nincs olyan ország Magyarországon kívül, ahol úgy kezelnék a válságot, hogy a családokat különféle megszorító intézkedések érik.

Ennek következtében a gyermekeket nevelő családok százezrei kerülhetnek a nyomorszintre vagy az alá - mondta Szabó Endre.  

A megszorító intézkedések közül a NOE szerint a legjelentősebb az áfa emelése, a családi pótlék megadóztatása és a gyermekgondozási ellátás megváltoztatása. Mint az elnök fogalmazott, ebből nem lesz több munkahely.

Az elnök szerint a gázártámogatás fokozatos megszüntetésével szintén elsősorban a nagycsaládosokat sújtanák.

A megszorító intézkedés között említette, a tömegközlekedési támogatás csökkentését, aminek keretében nem csak a nyugdíjasok, hanem a nagycsaládosok támogatását is meg akarják kurtítani. 

A NOE sérelmesnek tartja a szociálpolitikai támogatások esetleges felfüggesztését, eltörlését. Szabó Endre statisztikai adatokra hivatkozva kijelentette, hogy minden ötödik lakás ezzel a támogatással kerül valakinek a tulajdonába. Arról is beszélt, hogy a szociálpolitikai támogatások megszüntetése a magyar építőipar válságát is okozhatja.

Morvayné Bajai Zsuzsanna arról beszélt, hogy látszólagos az adósávok terhelési csökkentése, általában is növekszik az adóterhek nagysága, de ez a gyermekes családok esetében emelést jelent. Hozzátette: amennyiben a családi pótlékot is beleteszik az adóalapba, akkor ez a nagycsaládosok számára különösen hátrányos. 

A sajtótájékoztatón kifogásolták, hogy megadóztatnák az ingatlanokat. Morvayné Bajai Zsuzsanna hangsúlyozta: senkinek nem származik jövedelme abból, hogy az ingatlan értéke növekszik.

Forrás: MTI


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!