Égő házból mentettek ki egy embert a vasi tűzoltók (fotókkal)

Szombathely - Négy Vas megyei tűzoltócsapat is részt vett ma délelőtt egy mentési akcióban. Füsttel teli házból hoztak ki egy bent ragadt embert.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szakmai versenyen mérték össze tudásukat délelőtt az egyik bevásárlóköpont parkolójában a megye tűzoltói. Vasból három hivatásos - szombathelyi, sárvári, körmendi - és egy önkéntes - kőszegi - tűzoltócsapat vett részt a szakmai versenyen. 

Lakner Tamás, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott mentésszervezési osztályvezetője elmondja, többféle erőpróbát állítottak össze a csapatoknak, a versenynek van sportos és szakmai része is. 

Elsőként egy tesztlapot kell kitölteniük a csapattagoknak, majd egy rutinpályát tejesítenek. - Itt főként a sofőr teljesítményét mérjük fel, de a csapattagoknak is teljes felszerelésben be kell ülniük a járműbe. Ha ezzel végeztek, akkor egy égő, füsttel teli házból kell kimenteniük egy bent ragadt embert, majd  vízsugárszerelés következik, s  egy  tömlő segítségével egy hordót kell feltölteniük. Ezt követően  pedig a mentőkkel együttműködve vízből mentési feladat  vár a versenyzőkre - meséli a helyszínen Lakner Tamás a feladatokat.  



Az osztályvezető hozzáteszi: minden egyes feladatot szakmai zsűri pontoz, s oda kell figyelni a részletekre is.  A  füsttel teli házból  való mentésnél  több mindent is figyelembe vesznek, így légzőkészülékben kell megközelíteni a házat, áramtalanítani kell, s a gázt is fontos elzárni, nehogy felrobbanjon az épület. 



Fotók: Benkő Sándor

A verseny délután ért véget, az első helyen a kőszegi önkéntes tűzoltók csapata végzett.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!