Életben maradtak: 6853 béka jutott át az úttesten

Szentgotthárd - Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai önkéntes segítőkkel közösen több mint hatezer barnavarangyot juttattak el a Hársas-tóhoz.

Varga Nóra

A Szentgotthárd közelében fekvő, mesterséges kialakítású Hársas-tó évről évre egyre több kétéltű számára biztosít élő- és szaporodóhelyet. Így van ez az idei évben is. A barna varangy, a  levelibéka, az erdei béka, a gyepi béka, a kecskebéka, az alpesi gőte, a  pettyes gőte és az alpesi tarajosgőte fajok egyedei igyekeznek az első tavaszi esőkkel a telelőhelyről a vízhez. 

Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre elmondta, a legnagyobb tömegű és a leglátványosabb a barna varangyok vonulása. A legveszélyesebb útvonal is az övék. A telet e faj egyedei úgy vészelik át, hogy a tavat körülvevő erdők talajába ássák magukat. Tavasszal előbújnak, s elindulnak a tó felé. A terület keleti felén azonban forgalmas közút húzódik, amelyen az átkelés  - különösen a még hűvös, néha fagyos kora tavaszi estéken és reggeleken - a lassú állatok számára igencsak kockázatos. 



A békákat reggel és este gyűjtötték össze, s juttatták el a tóba Fotó: Kiss Teodóra 

A védett és veszélyeztetett kétéltű fajok megmentésére az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2003-óta minden tavasszal békaterelő felállítását végzik, amely nagyrészt megakadályozza az állatok úttestre jutását. Az ily módon feltartóztatott békákat a természetvédők, a szentgotthárdi III. Béla Szakközépiskola diákjai és más önkéntes segítők reggelente és esténként összegyűjtik és biztonságos úton a tóba juttatják. Így történt ez idén is, összesen  6583 barna varangy utazott vödrökben a szaporodóhelyre. 

A vonulást általában a hímek kezdik, utána csaknem egy héttel később indulnak a nőstények. A korábbi években a vonulás egy hónapig is eltartott, most azonban a későn jött tavasz miatt sürgősebb volt a dolguk, mert alig több mint egy hét alatt lejutott a tömeg a tóba. Most már a barna varangyok petezsinórjai úszkálnak a növényzettel borított parti részeken.  S útjára indult a következő nemzedék, hogy jövőre is békakoncerttől lehessen hangos a Hársas-tó partja. 

Kapcsolódó dossziénk: 

Az Őrségi Nemzeti Park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!