Felfedezte a genetikát, de ki tudott róla?

Kőszeg - 190 éve jelent meg először gróf Festetics Imre tudományos közleménye, a Természet Genetikai Törvényei. A jeles alkalomból emlékeztek a tudósra Kőszegen.

Némethy Mária

A keszthelyi  Georgikon-alapító gróf Festetics György közismert alakja mellett nem kisebb jelentőségű személyiség volt Imre öccse sem, aki a gazdálkodás során nem annyira az üzemvitel korszerűsítésén, mint inkább a biológiai alapok fejlesztésén fáradozott. Ám  amíg Györgynek kultusza van Keszthelyen, Imréről máig kevesen tudnak. Pedig a genetika atyjának tartott Mendel előtt járt. 

Először Szabó T. Attila adott hírt és tudománytörténeti összefüggéseket fölfedő elemzést  még 1987-ben  Festetics Imréről. Ő is ott volt azon a kis ünnepségen, amelyet a tudós gróf Chernel utcai emléktáblájánál tartottak  időnként autóktól megzavartan  a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának Biológiai Szakbizottsága, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, a Savaria Múzeum és a Jurisics Miklós Gimnázium szervezésében. 

Gróf Festetics Imre (1762-1847) öröklődési törvényszerűségeket vizsgáló kutatásai a természetben megnyilvánuló genetikai törvényszerűségek első bizonyított felismerései és közlései. Keszei Balázs, a Jurisics gimnázium igazgatóhelyettese, biológia tanára elmondta: amit ma Mendel második törvényeként ismerünk, majdnem ugyanúgy fogalmazta meg azt a gróf  Mendel előtt úgy 50 évvel. 

A Simaságon született, katonává lett, majd egy sebesülése után kőszegi és kőszegpatyi birtokain gazdálkodó Festetics gróf rájött az örökléstan fontosságára, tenyészállatairól pontos feljegyzéseket készített. Egy nemzetközi vitához kapcsolódva írta meg és közölte a Természet Genetikai Törvényei című tanulmányát éppen 190 esztendeje. 

Keszei Balázs és Balogh Lajos (Savaria Múzeum) is arról beszélt az emléktáblánál: sok jeles természettudós tevékenykedett Vas megyében (Kőszegen például Piers Vilmos, Freh Alfonz, Chernel István). Az utódok feladata feltárni, megőrizni munkásságukat. Reményüket fejezték ki: a megemlékezésen jelen lévő gimnazisták  tanulmányaik befejezése után  Kőszegről elviszik magukkal Festetics emlékét is. Ez is a lokálpatriotizmushoz tartozik. 



Az egykori Festetics-Chernel-háznál tartották a megemlékezést   Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!