Időutazás és gyalogtúra Körmenden

Körmend - Ingyenes kastély- és Várkertlátogatásra várták szombatra Körmendre a lelkes érdeklődőket. A résztvevők betekinthettek a Batthyány család féltett ereklyéi közé, s kipróbálhatták az egykori használati tárgyakat is.

Bajdó Bettina

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának és a helyi aktivistáknak köszönhetően Szent György napi túrán vehettek részt az érdeklődők. Tíz órakor gyülekeztek a túrázók a Batthyány kastély udvarán, ahol rövid ízelítőt kaptak arról, hogy novemberig a nemzeti park egész területén Szent Márton nyomában járhatnak a különféle túrák résztvevői. Szent Márton rövid életrajzát is megismerhették a helyszínen, s Körmendhez fűződő kapcsolatára is fény derült. A két túravezető, Szekeres Zsófia és Kevy Albert elmondták, hogy Körmenden található az egyik legrégebbi Szent Márton templom, romjai azonban a mai napig nem kerültek elő. Már régóta kutatják a városban a templom helyét, az utolsó adatok szerint Kölcsey utca alatt lehetnek a romjai.  

A rövid bevezető után elkezdődött a túra, melynek első részében a Batthyányiak életét bemutató kiállításokat járhatták végig az érdeklődők. Megcsodálhatták a kápolnát, a lépcsőházban az ősök galériáját, valamint a legendás, arannyal futtatott keretben lógó Mária Terézia képet is. A túrázók közül csak kevesen ismerték a kép kalandos történetét: az orosz megszállás alatt állítólag csak azért maradhatott épségben a kép, mert azt hitték, hogy Katalin cárnőt ábrázolja a festmény. Az idegenvezető azonban rögtön hozzátette, hogy ezek csak legenda, nem tudni, hogy valóban így történt-e. A következő túraállomás a díszterem volt, ahol a család használati tárgyaival ismerkedhettek meg a résztvevők, valamint a kastély balkonjára is kimerészkedhettek, ahonnan csodás kilátás nyílik a vár belső udvarára és a város egy részére is. A tárlatvezető segítségével nosztalgiázhattak is a látogatók, s maguk elé képzelhették, hogy fénykorában hogyan nézhetett ki a kastélyegyüttes, mekkora volt a sürgés-forgás az udvaron, s milyen növények ékesítették a belső udvart.  



Utazás előbb időben ... Fotók: Benkő Sándor

A legnagyobb sikert a gyerekeknél a tapintható tárlat aratta, itt ugyanis az egykori használati tárgyak élethű másait foghatták kezükbe a látogatók. A gyerekek sorra próbálták fel a parókát, a nyakláncot, kezükbe vették a bilincseket, s az ágyúgolyókat. Akadt olyan apróság is, aki a jogar kézbevételével próbálkozott, ám rá kellett jönnie, hogy még túl fiatal a királysághoz. 



Majd térben is

A kastély kiállításainak megtekintése után a túrázók a Várkert felé vették az irányt, ahol a növények történetével ismerkedhettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!