The New York Times: a leghosszabb recesszió a II. világháború óta

Washington (MTI) - Most már semmi kétség, az amerikai gazdaság a leghosszabb recesszióját éli át a második világháború óta - írta a vasárnapi The New York Times.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A korábbi legsúlyosabb visszaesés az 1970-es évek elején, illetve az 1980-as évek első felében történt; a gazdasági zsugorodás mindkét esetben 16 hónapig tartott. A mostani krízisben a gazdaság 16. hónapja folyamatosan hanyatlik. A liberális napilap arról írt, hogy a fejlett és fejlődő országok G20-as londoni csúcstalálkozója "kiábrándító" eredménnyel járt, ezt azonban némileg ellensúlyozta a vezetők komoly fellépése, valamint Barack Obama elnök kedvező debütálása a világpolitika színpadán.

13 millió munkanélküli az Egyesült Államokban

A múlt héten több elemző még azt hihette, hogy az amerikai gazdaság kezd magához térni, de a várakozásokat agyoncsapták a legfrissebb foglalkoztatási adatok: a munkanélküliség 25 éves csúcsot, 8,5 százalékot ért el márciusban, 663 ezer munkahely szűnt meg. Idén csaknem 2 millió, a recesszió 2007 decemberi kezdete óta 5,1 millió állás szűnt meg. Jelenleg 13,2 millióan vannak munka nélkül az Egyesült Államokban. Az újság szerint az a legnagyobb kérdés, hogy még milyen sokáig fog tartani a recesszió és milyen mély lesz? A válasz a munkaerőpiaci adatok alapján az, hogy sokáig és nagyon mély lesz. A munkáltatók mindaddig leépítenek, amíg a gazdaság gyengélkedni fog.

Az ingatlanpiac most nem húzza ki a válságból a gazdaságot
 
A The New York Times a szerkesztőségi cikkben rámutatott: a mostani recesszióban a kilábalás hagyományos útjai nem működnek. A korábbi súlyos visszaesések után a gazdaság a lakóingatlan szektor magára találásával gyógyult meg, ezúttal azonban innen aligha fog érkezni szikra. Mértéktartó becslések szerint a házeladások és -árak egészében legkorábban csak 2010-ben fognak emelkedni. A korábbi válságokból való visszatéréskor megnövekedett a nagy értékű fogyasztási cikkek forgalma, és fellendült az export, mindkettőt elsősorban az autóipar hajtotta. Jelenleg azonban nemcsak a fogyasztók, hanem az autógyártók is le vannak égve.

A lap megállapította: bármennyire ígéretes kezdetet jelent Obama ösztönző csomagja - amely elsősorban segélyekkel és az egészségügyi kiadások javításával segít a munkanélkülieknek -, "fájdalmasan világos", hogy a csomag nem képes megbirkózni ekkora méretű munkanélküliséggel. Az újság szerint további élénkítő lépésekre van szükség a kereslet, következésképp a foglalkoztatás erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!