Tragikus veszteség: meghalt dr. Szalay László

Szombathely - Nyolcvanéves korában elhunyt a szombathelyi felsőoktatási képzés megalapozója, a korábbi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nyugalmazott főigazgatója, dr. Szalay László.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dr. Szalay László nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, a korábbi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nyugalmazott főigazgatója 1928-ban született Szakonyban.

Ő az úgynevezett „Szombathelyi modell”  - egy intézményen belül képeznek főiskolai szinten tanítókat, tanár-népművelőket, tanár-könyvtárosokat - kidolgozója.

A tudományos munkához szükséges infrastruktúra létrehozása fűződik a nevéhez: igazgatása idejében létrejött az ország legkorszerűbb videó-technológiai bázisa, megteremtődtek a színes videó-rögzítés feltételei, megépült a 24 tantermes gyakorlóiskola videostúdiókkal, mikrohullámú átjátszási lehetőséggel.

Az országban elsőként vezette be az oktatástechnológus képzést, a Szombathelyen kiadott jegyzetét tizenöt évig használták változtatás nélkül. 



Elment a szombathelyi felsőfokú oktatás megalapozója

Főbb tények, adatok dr. Szalay László munkásságáról:

1950-1961:        osztályvezető (Vas Megyei Tanács)

1962-1963:       A szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet igazgatóhelyettese

1964:                 A szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet igazgatója; a népművelő és könyvtár szak megalapítója

1972:                 A Pécsi Tanárképző Főiskola Szombathelyi Kihelyezett Tagozatának vezetője; főiskolai tanár majd főigazgató;

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!