Zsír, házitej, no para - ez lenne a hosszú élet titka?

Gérce - Margit néni szombaton töltötte be századik életévét. Komolyabb betegsége nem volt, s mert kissé aluszékony, családtagjai mondták el helyette a hosszú élet titkát.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A takaros kis háznál először Bojtár, a fehér puli üdvözöl bennünket. Izgatott, hiszen sorra jönnek a vendégek gazdáihoz. Margit néni, a ház lakója betöltötte a századik esztendőt. 

Balogh Károlyné Rácz Margit
szombaton töltötte be századik évét. A családban mindenki izgatottan készülődött a jeles napra. Testvérei, a 91 éves Imre és a 89 éves Pista is ellátogatott az idős asszonyhoz. Fia, Balogh Károly, a ház ura, meghatódva fogadta a vendégeket. A születésnapi partira a polgármester és a jegyző asszony is eljött, hogy felköszöntsék Margit nénit. Virággal, tortával és köszöntővel érkeztek.

- Mama az utóbbi két napban nagyon virgonc volt, de úgy látszik, egy kicsit elfáradt  mondja az idős asszony fia, Károly. 

- A front miatt van ez, azért ilyen aluszékony - vág közbe Károly felesége. Margit néni, születésnap ide vagy oda, tényleg egy kicsit fáradt és aluszékony. Most nem igazán lehet vele beszélgetni, ezért fiától kérdeztük, hogy vajon mi lehet Margit néni titka? 

A 72 éves Károly könnyeivel küszködve kezd mesélni édesanyjáról.  A mama 18 éves volt, amikor meghaltak a szülei, és hat testvérével árván maradt. A legkisebb akkor kétéves volt. Szépen felnevelte őket.  Soha nem volt ideges típus, minden problémát könnyedén kezel - vág közbe Károly neje, és hozzáteszi, hogy anyósa, bár már nem látszik rajta, nagyon erős csontozatú, stramm nő volt. 



Kilencvenévesen még  ápolta, ellátta  férjét Margit néni Fotó: Benkő Sándor

Margit néninek soha nem volt komolyabb betegsége. Kilencvenévesen még ő ápolta a férjét. Öt éve combnyaktörést szenvedett, és akkor költözött fiáékhoz. Egészen addig ellátta magát. A kérdésre, hogy mi lehet Margit néni hosszú életének a titka, Károly így felelt:  A mama mindig sokat dolgozott. Gazdálkodott, földet művelt. Csak disznózsírral főzött, és mindennap megivott egy-két pohár finom házi tejet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!