Nem hozta lázba a celli vállalkozókat a Vulkánpark-projekt

Celldömölk - Imét előadást tartott a Kemenes Vulkánparkról az ötletgazda, dr. Harangi Szabolcs professzor. A hír a celli vállalkozókat, a helyi közönséget még mindig nem mozdította meg.

Budai Rózsa

Élményparkot, turisztikai látványosságot álmodott a Ság hegyre dr. Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettani-geokémiai tanszékének vezetője. Kidolgozta a projektet, majd a celldömölki önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park támogatásával benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Terv nyugat-dunántúli programjához. Sikerrel járt. 2008 szeptemberében vált ismertté, hogy a Kemenes Vulkánpark 510 milliós költségéhez 434 milliót kap uniós forrásból, 76 milliót kell vállalnia az önkormányzatnak. Rendkívüli érdeklődés fogadta az élménypark fő épületének tervezésére hirdetett pályázatot: negyvennégy építész iroda küldte el terveit. Nemrég az eredmény is megszületett: Földes László Ybl-díjas építész kapta az első díjat. 

A második pályázati forduló, a végleges döntés előtt az önkormányzat meghívta Harangi professzort, hogy ismertesse meg a város lakóival a különleges turisztikai, természetrajzi fejlesztést. A vulkánmúzeum építészeti tervei adtak illő környezetet az előadáshoz a művelődési központ galériáján. Sajnos most is kevesen hallották az ötletgazda előadását, amellyel pedig az ügy támogatóinak körét szerette volna bővíteni.

Képekkel is bemutatta a professzor a stájerországi Kapfensteint, amely adottságaiban hasonlít a Ság környékéhez. A kisvárosnak, a kistérségnek a vulkán, az egykori tűzhányó népszerűsítése adta meg a lökést a fejlődéshez. A vulkánt a burgenlandi-stájer határt átlépve reklámozni kezdik. És minden kapható, ami a vulkánhoz kapcsolható. Vulkán kalap, vulkán papucs. Illetve minden terméket a vulkánhoz kötnek. Így a kecskesajtot, a pálinkát, a csokit, és a Ság hegyinél gyengébb minőségű bort is. Bioételeket kínálnak. Mindent egy filozófiára építettek, sikertörténetet írtak.

Szolgáltatások sorát lehet a Ságon is a geoparkhoz, a vulkánmúzeumhoz kapcsolni: fürdést, borturizmust, vallási turizmust, lovas vagy biciklis kirándulást, kastélytúrát, irodalmi emlékhely-látogatást. Fantázia kérdése.

Fehér Tamás, a Ság hegyi kísérleti szőlőtelep gazdája kérdezte: - Része-e a projektnek a sági utak fejlesztése, a vízhálózat kiépítése. Mert ha az infrastruktúra kimarad a programból, akkor a gazdák nem fogják magukénak érezni a geoparkot. És a turisták, hogy látogatják meg a pincéket? Terveztek erre pénz?

A válasz: - Nem. De ha ez a fejlesztés, a Kemenes Vulkánpark megvalósul, fellendülést indít el. A stájer vulkánhoz sem tartozott más, mint a földrajzi látnivaló bemutatása. Aztán összehívták az embereket, kinek milyen ötlete, igénye, lehetősége van a turisztikai vonzerő növelésére. Így kezdődött. Ez egy más filozófia a fejlődéshez, a gondolkodás alakításához. Megvalósul egy fejlesztés, amiért érdemes összekapaszkodni, együttműködni.

Makkos István képviselő: - Nem értem, miért nem akarják az emberek ezt a fejlesztést. Húsz éve mondogatjuk, legyen borturizmus, vallási turizmus. Attól, hogy út épül a hegyen, még nem jön a turista. Az osztrákok összefogással vonzó régiókat tudtak kialakítani. Celldömölk élre kerülhet, ha ezt a projektet megvalósítja. Kicsit kényszerítené a térséget, hogy tegyen valamit, használja ki az adottságokat. Ne csak azt mondogassuk, hogy pocsék a helyzet. Akinek ötlete, ambíciója van, tegyen is valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!