Önvédelemből lett paralimpiai bajnok

Szombathely - Szekeres Pál olimpiai bronzérmes és háromszoros paralimpiai bajnok vívó sportkönyvtárat nyitott meg a Savaria Egyetemi Központban. Az ünnepélyes átadás után sportpályafutásáról és mozgalmas életéről is beszélt.

Maróthy Andrea

Csütörtöktől a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára ad otthont az új szombathelyi, Kárándy József Sportkönyvtárnak, amelyet Szekeres Pál az olimpiai bronzérmes és háromszoros paralimpiai bajnok vívó avatott fel. Az ünnepség után élménybeszámolót is tartott a szép számú közönségnek. 

A jó humorú sportoló őszintén beszélt sportpályafutásáról és balesetéről. 

Szekeres Pál saját elmondása szerint eleven gyermek volt. Az iskola folyosóján rohangált, és többször verekedésbe is keveredett. Mint mondta, kizárólag önvédelemből ütött vissza társainak. A szülők a tanári figyelmeztetéseket és intőket megelégelve döntöttek úgy, hogy fiúknak sportolni kell. Így Szekeres szülei  különösen édesapja  kezdeményezésére, 1976-ban kezdett el vívni az Újpesti TE-ben. A sportoló nevetve emlékezett vissza kezdeti próbálkozásaira, vívótársaira. Első edzésén például egy medicin labda áldozata lett. Nem tudta megfogni a feléje repülő labdát, így a földre zuhant. A bajnoknak már akkor sem volt önbizalomhiánya. A legjobbnak hitte magát, ám messze nem ő volt a legügyesebb vívó. Ez azonban csak ösztönözte munkájában.

Első emlékezetes sikere az 1979-es serdülő országos bajnokság, ahol harmadik helyen végzett. Első nemzetközi versenyén, 1983-ban pedig olimpiai-és világbajnokokat vert meg. Ekkor második helyezést ért el, s ezzel bevívta magát a felnőtt vívócsapatba is. 

Pályája elején számos sportot kipróbált, futott, teniszezett, röplabdázott, de végig hű maradt a víváshoz és csapatához. 1987-ben világbajnoki bronzérmes lett tőrvívásban, majd egy évvel később a szöuli olimpián szintén harmadik helyen végzett Busa Istvánnal, Érsek Zsolttal, Gátai Róberttel és Szelei Istvánnal a férfi tőrcsapatban. Az olimpia után igazolt át a BVSC-hez.

1991-ben Passau közelében autóbalesetet szenvedett, melynek következtében kerekesszékbe kényszerült. Pályája félbeszakadt, de csak egy időre. Nem kesergett sokáig, a mozgáskorlátozott sportolókat foglalkoztató Bellestra egyesület vívója, és egy ország példaképe lett. 

Szekeres Pál alapvetően tőrvívóként tekintett önmagára, csak balesete után kezdett foglalkozni a karddal. 1991 és 2003 között négy alkalommal lett Európa-bajnok, 1994-ben pedig világbajnok. A barcelonai paralimpián tőrvívásban, Atlantában tőr-és kardvívásban aranyérmet nyert. 2000-ben és 2008-ban tőrben, 2004-ben pedig kardban a harmadik helyet szerezte meg. 

Szekeres Pál a paralimpiák történetének legeredményesebb magyar versenyzője. Ő az egyetlen sportoló, aki az épek és fogyatékkal élő emberek olimpiáján is érmet nyert. Tavaly őt választották meg a tőrözők szövetségi kapitányának is. 

Szívén viseli a gyermekek és fiatalok sorsát. Óvva inti őket a doppingtól, drogoktól, az alkoholtól, és kitartásra, kemény munkára buzdítja őket. Zárógondolatában arra kérte ifjú rajongóit, soha ne lépjenek le a helyes útról, elkóborolt társaikat pedig karolják fel, vezessék vissza a már jól kitaposott ösvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!