Romanap Cellben: Márióék tánca elvarázsolta a nézőket

Celldömölk - Harmadszor rendezték meg a Kisebbségi Roma Napokat a kemenesaljai fővárosban. A több száz vendéget változatos programok fogadták a leendő szabadidőparkban.

Kozma Gábor

Nyári meleg, gyöngyöző nyárfák, sivalkodó apróságok, vérpezsdítő zenék; igazán megérte kilátogatni a városszéli tó partjára, a nagy parkolóba, ahol a Kisebbségi Roma Napok eseményei peregtek. A helyi roma önkormányzat vezetője, Bakonyi László nyitotta meg pénteken a rendezvényt, amelyre természetesen nem csak a romák voltak kíváncsiak. 

De legfőképpen ők, megyehatáron túlról is. Szombat délután éppen egy jánosházi delegációt fogadott Vajda László, akit nyugodtan nevezhetünk főszervezőnek, mivel a súlyozott programok, részben ezek költségei, rá épültek. Pénteken hétszázan tapsoltak Roninak, ropták a roma bálon a Vörös és társa zenéjére. De ami fő az az, hogy találkoztunk; volt miről eszmét cserélni. Számomra a legfontosabb, és ebben látom a rendezvény lényegét, a hagyományőrzés. A népcsoport kultúrájának megmutatása a fiatalok bevonásával. Ezért is örülök duplán annak, hogy fiam, Márió, a nagysátor színpadán ma bemutatkozik jánosházi táncegyüttesével. 

Vajda László nem csak szervezett, főzött is. Mert hogy ebben is versengtek a romák. Nem kell semmi különlegesre gondolni, az ilyenkor hagyományosnak számító gulyás, marhapörkölt itt is domináns volt. De Vajda úr azért egy csöppet ráerősített: Vadász-betyár ragulevessel rukkolok elő. Ez vadhús, vagy helyettesítőleg marhahús alapú. Pikáns ízét a zöldséges ragu adja ki tejszínes habarással, cipóban tálalva. A töltött cipóra végül fedél is került, így a nyárfák hozadéka szerencsére kimaradt a kiváló étekből... 

Nem maradt ki viszont senki a sátorból, amikor az ifjú táncegyüttes lépett színre. Hatalmas ováció fogadta az ifjakat, és mesterüket, a 17 éves Vajda Máriót. Romani Patyiv a nevünk, a roma népi hagyományokat szeretnénk táncban feleleveníteni, árulta el közvetlenül a fellépés előtt a lelkes fiatalember. Még csak két hónapja próbálunk Jánosházán, de máris húszan vagyunk. Hattól tizenhét évesig áll össze a csapat, igen jó a hangulat. Fő célunk a nyelv ápolása, a tiszteletadás, a népi kultúra megismertetése. És jött a fergeteges tánc, amelyet végig taps kísért, és joggal. Amit produkáltak, azt érdemes folytatni, megismerni. 

Ezen a véleményen volt  Fehér László polgármester is, aki nemcsak kiemelt figyelemmel kísérte a roma napokat, de maga is részt vett rajta. Volt már egy négyéves roma kisebbségi ciklus a városban, 1994-98 között. Újabban 2006-tól működik ismét a roma önkormányzat, rendezett helyi kapcsolatokkal, háttérrel. Elnézve a műsort, megtapasztalván a hangulatot, állíthatom: megyei szinten is ritka a hasonló nagyságú és erejű rendezvény, fogalmazott a celli városvezető. Jónak tartja a helyszínt, így lehet, a jövőben hivatalosan is rendezvénytérré nyilvánítják a parkolót. Ideális a környezet, ráadásul a város és a szomszéd település éppen félútra esik. A hangerő sem zavar senkit. 

A roma napok egyik fő eseménye a szépségkirálynő-választás volt. Ezt a 14 éves Dávid Bianka nyerte. Nagyon örülök neki, de a helyén kezelem a dolgot. Nekem most fontosabb a táncegyüttes, Márió vezetésével valamennyien sokat gyakorolunk. Az a terv, ha már jól mennek a dolgok, akkor más roma napokon is fellépünk, majd távolabb. 

Talán még külföldre is eljuthatunk, tette hozzá a bájos tinilány. Fellépett a Kemenesaljai Néptáncegyüttes, Szabrina, és mások is. Egyetérthetünk Vajda Lászlóval: a rendezvény nagy lépés volt önmaguk és mások megismerése, barátsága felé. 



Ováció kísérte a jánosházi  Romani Patyiv táncosainak fellépését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!