Felmondta a körmendi kórház a kőszegi rendelőintézet működtetését (frissítve)

Kőszeg - A képviselők csütörtökön arról is tárgyalnak, hogy a körmendi kórház felmondta a kőszegi rendelőintézet működtetését. A terv szerint azt a Markusovszky kórház veszi át.

Némethy Mária

A város önkormányzata kérésére a Vas Megyei Közgyűlés a kőszegi járóbeteg szakellátás működtetését 2005. május 4-én kelt feladatellátási szerződéssel átadta a helyi önkormányzatnak a megyei önkormányzati tulajdonú ingatlan és ingó vagyontárgyak ingyenes használatával együtt. Kőszeg önkormányzata a szakrendelés működtetésére szerződést kötött a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft.-vel.

A körmendi kórház 2009. április 21-én keltezett levelében gazdasági és érdekbeli lehetetlenülésre hivatkozva június 30-ai hatállyal a szerződést felmondta, kijelentette, hogy a járóbeteg szakellátást Kőszegen csak e napig biztosítja. E felmondásával a körmendi kórház véleményünk szerint megsértette a járóbeteg szakellátásra 2005. június 30-án kötött határozatlan idejű feladatellátási megállapodást, amely a szerződés felmondását 6 hónapos felmondási idővel - ezalatt a betegellátást folyamatosan biztosítva - és csak szerződésszegésre alapozva engedi meg. A hivatal jogászának ezen álláspontunkat kifejtő levelére a körmendi kórház ismételten megerősítette azon szándékát, hogy június 30-án befejezi tevékenységét Kőszegen. A későbbi egyeztetések során kikristályosodott megállapodás alapján - amely dr. Németh Attila ügyvezető igazgatóval történt - a szakrendelő működtetését a körmendi kórház július 31-éig tudja vállalni - áll a Dobos Róbert megbízott gyámügyi és szociális osztályvezető által elkészített előterjesztésben.

Az újonnan kialakult helyzetre tekintettel a város önkormányzata a kőszegi szakrendelőben működő szakellátási feladatok átvételére felkérte a Vas Megyei Önkormányzatot, mint a szakellátásra kötelezett önkormányzatot.

A törvényi rendelkezés szerint a megyei önkormányzatnak kötelezően biztosítani kell a szakellátást a megye lakossága, így a kőszegi és Kőszeg környéki lakosok számára is, azonban az nem szükségszerű, hogy ezt Kőszegen tegye.

A szakellátás átadás-átvételéről szóló előterjesztés a megyei közgyűlés június 26-ai ülésén kerül napirendre. A közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a megyei önkormányzat augusztus 1-jei hatállyal átveszi a feladatellátást, a szakrendelés működtetésével a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt.-t bízza meg, amely a feladatot a kőszegi rendelőintézetben látja el. 

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke érdeklődésünkre egy szerdai sajtóbeszélgetésen megerősítette: a kőszegi rendelőintézet ellátási feladatát augusztus 1-től a Markusovszky kórház segítségével a megyei önkormányzat veszi át. Míg a városok önkormányzatai önként dönthetnek az ügyben, hogy vállalják-e a működtetést, addig a megyének nem volt választási lehetősége. A megyei önkormányzat kötelessége ugyanis a kórházat és a járóbeteg ellátást működtetni. Az elnök kiemelte, hogy egyre nehezebb fenntartani az intézményeket a finanszírozási változások, az áfa-emelés és az infláció miatt, de megtesznek mindent annak érdekében, hogy zavartalanul működjön a betegellátás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!