Meghalt Michael Jackson (Frissítve)

Washington - Az első hírek szerint megállt az 50 éves, tizenháromszoros Grammy-díjas énekes világsztár szíve. Michael Jackson kómába esett, hiába próbálták újraéleszteni, nem sikerült. Ötven fellépésből álló turnéra készült. Az énekes tizenhárom slágerlista-vezető kislemezzel büszkélkedhetett, és azon kevesek egyike, akik kétszer is bekerültek a megtisztelő Rock and Roll Hall of Fame-be. A Guinness Rekordok Könyve szerint Jackson minden idők legsikeresebb szórakoztatóipari előadója. Az énekes 13 Grammy-díjat nyert, és "Az évszázad előadója" American Music Award birtokosa volt.

MTI

Jacko, az imázs és az identitászavar áldozata

 Nézzék meg jól ezt a taknyost. Ő lesz a legnagyobb felfedezés a szeletelt kenyér óta"; a nagy fekete szórakoztatóművész, Sammy Davis jr. mondta ezt az alig tízéves Michael Jacksonról, amikor meglátta testvéreivel fellépni.

Senki sem vitatta, még azok sem, akik nem szerették, hogy páratlan tehetség volt. Arról azonban feltehetően váratlan halála után sokan fogtak vitatkozni, mi döntötte romba az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb pop egyéniségét, és mi vitte idő előtt a sírba.

A gyors nekrológok, értékelések Elvis Presley-hez hasonlítják, aki ugyanúgy mérföldkő volt a modern zenében és a show-bizniszben, mint Jacko és tündöklését ugyanúgy lassú pusztulás, majd korai halál követte. "Az udvaroncok megölték a Királyt" - mondta Elvis halálakor, 1977-ben John Lennon, utalva arra, hogy a tisztaszívű, a Mississippi-deltavidékről származó nagyszerű rock and roll-énekesből miként csinált pénzhajhász környezete egy lázadó egyéniségétől megfosztott, a középosztálybeli igényeknek megfelelő művészt, aki végső soron belerokkant ebbe az imázsba; a többit a drogok, a túlsúly, a gyógyszerek végezték el.

Michael, miként a Jackson 5, a "Detroit Sound" Berry Gordy jr. terméke volt: az autóváros fekete zenészei az 1960-as évek polgárjogi mozgalmai idején - szemben az afro-amerikai soul militánsabb szárnyával, amelynek élharcosa James Brown és Aretha Franklin volt - inkább a megbékélést, sőt, a fehér rendbe illeszkedést hirdették, ott akartak teret szerezni a soul- és a funky-zenének. Ez a "megfelelési vágy" vagy kényszer Michael egész életét meghatározta és akarva-akaratlanul Elvisre akart hasonlítani. Egyes életrajzírók szerint ezért vásárolta meg Elvis egyes dalainak jogait, ezért vette feleségül Elvis lányát és a Neverland nevű birtoka alig titkoltan Presley memphisi Graceland rezidenciájára utalt. 1988-ban megjelent önéletrajzában, a Moonwalkban (Holdjárás) Jackson tagadta a párhuzamot, de annyit megjegyzett: "érdekel, hogy Elvis hogyan pusztította el magát, azért, mert én soha nem akarok e tévútra lépni".

Ennek ellenére ő is belefutott ebbe a csapdába és a megfelelési kényszer súlyos identitászavarhoz vezetett nála. Érdemes megnézni az 1979-es, Sydney Lumet-rendezte "fekete Ózt" (The Wiz), amelyben Diana Ross volt Dorothy, és Jackson énekelte-táncolta a Madárijesztőt. Ekkor már fogalom volt rendkívüli hajlékonysága, "csont nélküli mozgása". Itt és az ugyancsak 1979-es Off The Wall lemez borítóján még egy szép, megnyerő fekete fiú látható. Az 1982-es Thrilleren még nem annyira feltűnő a változás, de észrevehető, hogy mintha megszabadult volna "negroid vonásaitól", az öt évvel későbbi Baden látható fotó viszont már egy kifehérített, androgin figurát láttat. Jackson fehér szeretett volna lenni, amiért a fehérek nevettek rajta, a feketék pedig megvetették.

Persze mindez nem volt annyira feltűnő, amíg zenéje jó volt, ráadásul egyike lett azoknak, akik naggyá tették a videóklip műfaját. A Thriller zombifilmjét John Landis rendezésében ma már tanítják, figyelemre méltó volt a Bad "alvilági" párbaja, a They Don't Care About Us dobfelvonulása de - miközben zenéje fokozatosan üresedett - a klipek egyre fényűzőbbek és egyre unalmasabbak lettek, miközben Jackson táncaival, szinte gépemberi mozdulataival egyre inkább ismételte önmagát és az Earth Song nemes célú szépelgésével már fényévekre volt önmagától. A színpadon, mesés körítéssel, a belőle áradó karizmával és a gyerekkorában szó szerint "belévert" profizmussal még a 90-es években is le tudta nyűgözni közönségét, miközben a valóságos Michael lassan igazi zombivá vált.

A felnőni képtelen Jacksont, aki valószínűleg egész életében nem ébredt fel saját álomvilágából, egyre inkább hatalmába kerítették paranoiái. Rengeteget írtak hipochondriájáról, miközben egészségét aláásták a sorozatos plasztikai műtétek, a bőrfehérítések és a gyógyszerek: amikor például Budapesten járt 1996-ban, a Kempinski szállóban kétóránként kellett lakosztályában cserélni a törülközőket. Lisa Marie Presley mesélte róla, hogy még ő, a felesége sem láthatta smink nélkül. Az utcán maszkban járt, gyakran aludt oxigénsátorban. Amíg ment a szekér, akkor mindezeket az "excentrikus sztár" számlájára írták. Művészi hanyatlásával azonban ezek már ugyanúgy irritálóvá váltak a média révén a világ szemében, mint infantilizmusa és innen már csak egy lépés volt a pedofília vádja, amit ő hozott saját magára egy szerencsétlen nyilatkozatával. Az igazságot valószínűleg soha nem tudjuk meg.

Félő, hogy Jackson halála után - mint annyi sztár, köztük éppen Elvis esetében - elszaporodnak a barátok és ismerősök, akik megírják vele kapcsolatos emlékirataikat. És félő az is, hogy jó ideig őrületeit boncolgatják értékes életműve helyett. Göbölyös N. László


A halálhír fellendítette a lemezeladásokat

Michael Jackson halála hatalmas fellendülést hozott lemezeladásaiban; az amazon.com internetes áruház zenei eladási toplistáján néhány óra alatt az első tizenöt helyre a pop királyának különböző albumai kerültek.

Az első helyet pénteken kora délután nem meglepő módon a Thriller jubileumi változata - a hatalmas sikerű, csaknem 50 millió példányban eladott 1982-es album megjelenésének 25. évfordulójára kiadott lemez - foglalta el. A 12., 13. és 14. helyre is a Thriller különböző változatai kerültek.
 
A második az 1979-es Off the Wall volt, amelyet az 1987-es Bad követett. Utolsó stúdióalbuma, a 2001-es Invincible a 10. helyre futott be.
    
A tizenöt toplistás lemez között számos válogatásalbum található, nemcsak saját szólókarrierjéből, de a Jackson 5-val töltött időszakból is.
    
Jackson szólóalbumai közül öt - az Off the Wall, a Thriller, a Bad, a Dangerous és a HIStory - minden idők legsikeresebb, legnagyobb példányban eladott lemezei között szerepel. Michael Jackson példátlan pályafutása során megközelítőleg 750 millió lemezt adott el világszerte - szerepel a Sony nemzetközi cégcsoport pénteki közleményében.
 
Tizenhárom slágerlista-vezető kislemezzel büszkélkedhetett, és azon kevesek egyike, akik kétszer is bekerültek a megtisztelő Rock and Roll Hall of Fame-be. A Guinness Rekordok Könyve szerint Jackson minden idők legsikeresebb szórakoztatóipari előadója. Az énekes 13 Grammy-díjat nyert, és "Az évszázad előadója" American 
Music Award birtokosa volt.

Milliárdos bevételek, milliós adósságok

Michael Jackson mögött nemcsak kiemelkedő zenei sikerek, de sokmilliárd dolláros üzlet is állt; egyedül az Egyesült Államokban 61 millió eladott lemez és a hatalmas járulékos bevételek ellenére azonban a pop királya a jelentések szerint mintegy 400 millió dolláros adósságban úszva halt meg.
    
Jacko 1982-es albuma, a Thriller a mai napig a második az amerikai zenetörténeti eladási listán, a címadó dalhoz készült videóklipet az előző évben indult Music Television óránként játszotta, az átlagoshoz képest háromszoros-négyszeres nézettséggel. Neve szorosan összefonódott az úgynevezett MTV-generációval és a zenei csatorna fellendülésével.
 
1987-ben megjelent Bad című albumából 22 milliót adtak el. 1991-ben 65 millió dolláros lemezszerződést írt alá a Sonyval. A popsztár főszereplésével, Francis Ford Coppola rendezésében készült 3D-s filmhez, a Captain EO-hoz kapcsolódva a Disney külön 3D-mozikat nyitott élményparkjaiban; Disneylandben 1986-tól 11 éven át játszották a filmet.

Michael Jackson egyik legjobb üzleti lépése a Beatles két tagja, John Lennon és Paul McCartney dalainak szerzői jogait tulajdonló ATV Music megvásárlása volt 1985-ben 47,5 millió dollárért. A karrierje csúcspontján megszerzett jogok folyamatos biztos bevételt jelentettek és megfelelő forrást pazarló életmódjához (McCartney később a jogok egy részét visszavásárolta az akkor már komoly anyagi gondokkal küszködő Jacksontól). 1988-ban 14,6 millió dollárért vásárolta meg Neverlandet, egy ezerhektáros, mesébe illő kaliforniai birtokot.
    
Az igazi gondok 1993-ban kezdődtek, amikor egy 13 éves fiú molesztálásával vádolták meg. Akkori publicistája, Michael Levine szerint valójában az indította el a lejtőn, nemcsak érzelmileg, lelkileg és jogilag, de anyagilag is. Jacksonnak sikerült ugyan megállapodnia a fiú családjával, de az ügyet több állítólagos pedofil kapcsolatról szóló történet követte.
   
Amikor további anyagi gondok merültek fel, 1995-ben belegyezett az ATV és a Sony saját gyűjteményének egyesítésébe. 2001-ben az ATV-ből megmaradt saját felét használta biztosítékként egy 200 millió dolláros banki kölcsön felvételéhez. Ahogy anyagi gondjai tovább fokozódtak, egyre több kölcsönt vett fel. 2005-ös bírósági pere - amelyben egy másik 13 éves fiú molesztálásával vádolták, de végül felmentették - számos anyagi problémát hozott felszínre. Egy vallomásból például az derült ki, hogy évente 20-30 millió dollárral többet költött, mint amennyi bevétele volt.
    
Az elmúlt években számos pert is a nyakába akasztottak; tavaly tavasszal egy adóssága miatt majdnem elárverezték Neverlandet, amelyet így is kénytelen volt elhagyni. Az elmúlt években sokszor barátai, tisztelői mentették ki, tavaly is végül egy ingatlan-beruházásokkal foglalkozó cég milliárdos vezérigazgatója sietett a segítségére, Jacksonnal közös vállalkozást alapítva.
    
A sajtóhírek szerint anyagi gondjai késztették Michael Jacksont tervezett visszatérésére is. A popsztár, aki 1997 óta nem turnézott, és akinek utoljára 2001-ben jelent meg stúdióalbuma Invincible címmel, 50 koncertből álló londoni sorozatát júliusban kezdte volna.


Hetekig kell várni a hivatalos vizsgálat eredményeire

Kevesebb mint egy nappal a tragikus eseményt követően számos találgatás látott napvilágot arról, hogy mi okozhatta Michael Jackson hirtelen halálát hetekkel londoni koncertsorozatának indulása előtt.

A hatóságok közlése szerint a boncolást még pénteken elvégzik, előfordulhat azonban, hogy még heteket kell várni a halál pontos okának megállapítására.

Michael Jackson helyi idő szerint csütörtökön délután hunyt el egy Los Angeles-i kórházban, ahová teljes szívleállást követően szállították be közeli otthonából. Halálának körülményeiről eddig kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de a jelentések szerint a kórházba érkezéskor már eszméletlen volt, nem lélegzett, és az orvosok nem tudták újraéleszteni.

Holttestét csütörtök éjjel helikopterrel szállították a halottkémi hivatalba, ahol még pénteken elvégzik a boncolást. Az illetékes hatóságok azonban arra előre figyelmeztetnek arra, hogy akár hetekbe is beletelhet a halál pontos okának megállapítása, hiszen valószínűleg meg kell majd várni a toxikológiai vizsgálatok eredményeit is. Ezek segítségével lesz megállapítható, hogy a popsztár szervezetében volt-e alkohol, kábítószer vagy gyógyszer halála bekövetkeztekor.

 A Los Angeles-i rendőrség nyomozói átkutatták az énekes Holmby Hills-beli otthonát, de a vizsgálatot csupán rutineljárásnak minősítették.

Brian Oxman, a Jackson család szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy a hozzátartozók aggódtak a sztár egészségi állapota miatt, és hónapok óta próbálták gondját viselni, de hiába.

 "Michael elment néhány próbára, és nagyon komolyan igyekezett végigcsinálni azokat" - közölte Oxman az 50 koncertre tervezett londoni sorozatra való felkészüléséről, hozzátéve: az énekes munkáját akadályozták az általa szedett gyógyszerek, valamint a korábbi fellépések alatt elszenvedett sérülései, köztük borda- és lábtörése.

Tömegek gyűltek gyermekkori otthona elé

 Rajongók tömegei gyűltek össze Michael Jackson Indiana állambeli gyermekkori otthonánál. A Gary városában található, ma üresen álló kis ház verandáján plüssmackókat és rózsákat helyeztek el, a szomszédok pedig gyertyákat gyújtottak a csütörtökön elhunyt popsztárra emlékezve.

 "Ide kellett jönnöm, nem ülhettem otthon" - mondta Wyatt Puryear garyi teherautósofőr, aki a popsztár zenéjén nőtt fel és fiát Jackson után nevezte el Michaelnek. Bernetta Galloway az orvosi rendelőből sietett a Jackson család házához, miután hallotta az énekes halálhírét. Mint mondta, a helyiek nagyon büszkék Jacksonra, hiszen egy olyan garyi volt, akinek sikerült elérnie valamit az életben.

 Michael a Jackson család hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot Garyben, és 11 éves volt amikor elköltöztek onnan. Az indianai városban indult karrierje is, Gordon Keith 1967-ben szerződtette le a Jackson 5-ot a garyi Steeltown Records-hoz.

 A Jackson 5 két koncertet is adott 1971-ben a város egyik középiskolájában, de azt követően Michael Jackson csak 2003 júniusában tért vissza Garybe, utoljára. Szülővárosába tett utolsó látogatásán hősként fogadták - emlékezett vissza Rudy Clay polgármester, felidézve: akkor lehetősége volt kezet fogni a popsztárra, akiből áradt a szeretet az emberek felé.

Robert Crawford darukezelő, aki egész életét Garyben élte le, a Going Back to Indiana című Jackson 5-dallal emlékezett az 50 évesen elhunyt énekesre a Jackson-háznál. "Úgy gondolom, hogy az emléke tovább él majd" - mondta Crawford, aki szobrot is állítana az énekesnek gyermekkori otthona előtt.

Az első információk a popsztár haláláról

Az első hírek szerint a popsztárnak megállt a szíve és kómába esett, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházába szállították.

Amikor az orvosok Holmby Hillsbeli otthonából helyi idő szerint délután elvitték, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Újraélesztése eredménytelen volt.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot állapotáról; helyi forrásokra hivatkozva a Los Angeles Times és a CBS News arról adott hírt, hogy meghalt, a CNN hírtelevízió azonban hosszú ideig nem erősítette meg a hírt. Később az NBC közölte, a család egy barátja megerősítette, hogy a szupersztár valóban elhunyt.

Egyes jelentések szerint a kórházban is megkísérelték újraéleszteni, de az énekes már semmilyen életjelt nem mutatott.

A popsztár halálát később orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már mély kómában volt, amikor a kórházba került. Michael Jackson a kórháztól 2 és fél mérföldre, mintegy 6 percnyi autóútra lakott. A kórház előtt nagy tömeg gyűlt össze, várva a híreket az énekes állapotáról.

A pop királya nagy visszatérésre, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra készült, amely júliusban kezdődött volna és egészen 2010-ig tartott volna. Két hónapja gyakorolt a koncertekre.

Szakértők szerint a popsztár nem volt fizikailag felkészülve a hosszú koncertsorozatra, s amikor július 8-ról 12-re halasztotta első fellépését, kérdések merültek fel egészségi állapotáról.

A tizenháromszoros Grammy-díjas világsztár, s ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze - akinek albumai több tízmillió példányban keltek el világszerte, és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Thriller és Billie Jean - több mint egy évtizedes turnészünet után tervezte a visszatérést. 

Jackson először tíz koncertet kötött le a londoni O2 Arénában. A rajongók minden várakozást felülmúló rohama után végül 2010 márciusáig hosszabbították meg a maratoni előadássorozatot. A koncertekre idén márciusban szinte percek alatt elfogyott mind a 800 ezer jegy; ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban, ugyanazon művész esetében.

Korábbi jelentések szerint az énekes azt követően szánta rá magát a visszatérésre, hogy adósságai miatt kaliforniai Neverland birtokának elhagyására kényszerült, és több száz személyes tárgyát csak az utolsó pillanatban tudta megmenteni az elárverezéstől.

Michael Jackson 1958-ban az Indiana állambeli Garyben látta meg a napvilágot, kétszer nősült, három gyereke született.

Hofer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!