Negyedév alatt félezerrel csökkent a megye lélekszáma

Megyei körkép - Vas megyében az év első negyedében több mint 460-nal csökkent a lakosság lélekszáma. A megyében 510 gyermek született és 980-an haltak meg. A pesszimisták azt mondják, lassacskán elfogyunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az országban csaknem két százalékkal kevesebb gyermek született és a halálozások száma is emelkedett az első négy hónapban 2008 azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a természetes fogyás 1136-tal több volt az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlást figyelembe véve a népességszám az időszak végén 10 millió 21 ezer volt. 

Január és április között összesen 31 ezer 257 újszülöttet regisztráltak az országban   olvasható a KSH összeállításában. A halálozások száma is meghaladta a tavalyi értéket: több mint 46 ezren haltak meg, ami 1,2 százalékkal több volt a 2008-as adatoknál. 

A házasságkötések száma az első két hónapban stagnált, márciusban viszont jelentősen visszaesett, így összességében 6990 házasságkötés történt, ami 419-cel volt kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Ezer lakosra egyébként 9,5 élve születés és 14 halálozás jutott. 

Vas megyében is kevesebben élünk a 2008-as év első negyedévéhez viszonyítva. Januártól áprilisig több mint 460-nal csökkent a lakosság létszáma. A megyében 510 gyermek született és 980-an haltak meg. Az adatok szerint az első negyedévben Őriszentpéteren született a legkevesebb gyermek (egy kisbabával nőtt a lakosság létszáma), s itt haltak meg a legkevesebben (három lakos) is. 



A lakosság száma kettővel csökkent. A legtöbb gyermek a megyeszékhelyen született, 167, s itt haltak meg a legtöbben, 240-en. Szombathelyen hetvenhárom lakossal élnek kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. 

A megyében áprilisig 104-en kötöttek házasságot, 67 alkalommal a városokban, 37-szer pedig a községekben. Őriszentpéteren senki sem vonult az oltár elé, Bükön, Körmenden és Répcelakon is csak egyszer köszönthettek ifjú párt. 

szombathelyen 36 alkalommal mondták ki a boldogító igent. A házasságkötések számát nézve a lista második helyén két település áll: Sárváron és Szentgotthárdon hétszer nyitották ki házasságkötés miatt az anyakönyvet. 

A megyében a tavalyi év elején 261 ezer 877-en éltek. Városokban 153 ezer, a községekben 108 ezer volt a lélekszám. Az idei év elejére 261 ezerre csökkent a lakosok száma. 2002-ben a megyeszékhelyen még több mnt 81 ezren laktak, 2008-ban viszont már csak 79 ezren. Grafika: Kelemen AttilaA Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megyében idén Szombathelyen változott legnagyobb mértékben a lakosság száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!