Orbán a Reutersnek: új IMF-megállapodás kell, euró 2014 előtt nem valószínű

Budapest - A jobbközép ellenzék tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) jövőre egy új hitelcsomagról, ha megnyeri a parlamenti választásokat, és a gazdaság növekedésére összpontosít, miközben az euró bevezetése 2014-ig nem valószínű - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Reutersnak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Magyarország a 25,1 milliárd dolláros készenléti hitelre támaszkodva finanszírozza kifutó és új adósságait, és Orbán Viktor szerint a szocialisták az áprilisi parlamenti választásokig az utolsó fillérig elköltik majd ezt az összeget. "Emiatt az új kormány és az ország  egyaránt nagyon nehéz helyzetben találja majd magát. Addigra elfogy ez a pénz, emiatt pedig új megállapodásra lesz szükségünk az IMF-fel."

Az IMF-hitelcsomag 2010 márciusában jár le és kedden Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországnak valószínűleg nem kell majd felhasználnia a teljes pénzt, és ami megmarad, az a tartalékokat növeli. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy pártja - választási győzelme esetén - négy év alatt bevezeti-e Magyarországot az eurózónába, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy nagyon valószínűtlen. "Nem mondom azt, hogy lehetetlen, de nagyon valószínűtlen." Az azt firtató kérdésre, hogy vajon 2014 utánra tolódik-e az euróövezeti csatlakozás, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy "tartok tőle." 

Az elemzők 2014. évi magyar euróbevezetésre  számítanak.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az IMF-fel kötendő új megállapodás céljai között szerepel a foglalkoztatás növelése, a gazdaság élénkítése, továbbá az euró bevezetése, mivel "az a magyar pénzügyi rendszer végső stabilizáló tényezője" lesz.

Orbán Viktor szerint az egyetlen lehetséges út a válságból történő kilábalásból az adók jelentős csökkentése, és vitatható, hogy a gazdasági gondokkal küszködő Magyarországnak miért kell 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány az idén, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a deficit nem lehet magasabb az EU átlagánál. Az EU a 27 tagország idei deficitjének GDP-arányos átlagát 6 százalékra jelezte előre, a jövő évit 7,3 százalékra. 

Orbán Viktor ismét élesen bírálta Simor András, MNB elnököt, miután a múlt héten a Fidesz lemondásra szólította fel a Simort és Bajnai Gordon kormányfőt adóelkerüléssel vádolva őket.  Orbán Viktor azt mondta, hogy "szakmai alapon nem bírálom a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Csak azt mondom, hogy nem a megfelelő ember erre a posztra."

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!