Roland nem fizette ki a tankönyvek árát, ezért nem kapott bizonyítványt

Celldömölk - Nem kapott bizonyítványt egy gimnazista fiú, mert nem fizette be a jövő évi tankönyvei árát. Az igazgató elismerte, hogy hibáztak, és a fiú csütörtökön megkapta a bizonyítványát.

Nagy Ildikó

A celldömölki Zsolnai Roland számára szomorúan végződött a tanév: az évzáró ünnepségen az osztályfőnöke közölte vele, hogy nem kapja meg a bizonyítványát, mert nem fizette be az  egyébként már átvett  jövő évi tankönyvei árát. Roland édesapja, Zsolnai István felháborodva hívta szerkesztőségünket, szerinte ugyanis az iskola nem szabályosan járt el a fiával szemben.

Ezután gondoltuk, elintézzük, hogy Roland megkapja egész évi munkájának gyümölcsét, a bizonyítványát. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban beszéltük meg a találkozót: Vinter József igazgató irodájában azonban csak Roland édesapja jelent meg. A fiú fél az esetleges retorzióktól, ezért nem akart részt venni a találkozón. 

Vinter József elmondta: intézményükben évek óta  bevett szokás, hogy a gördülékeny évkezdés érdekében a  diákok már az előző tanév végén megkapják a következő évi tankönyveiket. 

A könyvrendelésről szóló nyilatkozatot  amelyben a szülő vállalja, hogy átvételkor kifizeti a tankönyveket  Zsolnai Istvánné alá is írta. Roland május 29-én vitte haza a tankönyveket, amelyek árát június 12-ig kellett volna befizetni. 

Zsolnai István elmondása szerint  múlt csütörtökön ő, múlt pénteken pedig a felesége is bent járt a gimnáziumban, de nem találták  a tankönyvekért felelős iskolatitkárt. 

Vinter István erről másképp vélekedik: szerinte az iskolatitkár az intézményben volt, de ha mégsem, a szülők bárkinek leadhatták volna a pénzt. Az igazgató ugyanakkor elismerte, hogy  ő maga mondta kollégáinak, hogy figyelmeztessék a diákokat: aki nem fizeti ki a tankönyvek árát, nem kap bizonyítványt. 

Hangsúlyozta, hogy mindezt nevelési célzattal tette. Hogy a gyerekek megértsék: nem csak jogaik, de kötelezettségeik is vannak. Az persze már egy másik kérdés, hogy nevelhet-e úgy egy intézmény, hogy közben ő maga törvényt sért. A jogszabály szerint ugyanis a bizonyítvány kiadását semmilyen indokkal nem lehet megtagadni a diáktól.



Zsolnai István csütörtökön átvette a fia bizonyítványát, a tankönyveket azonban még nem fizette ki. 

- Mi is egy hetet vártunk a bizonyítványra, most várjon egy hetet az iskola, mi pedig addig eldöntjük, hogy továbbra is ide akarjuk-e járatni a fiúnkat - mondta az apa.

A bizonyítványt  édesapja vitte haza Rolandnak. A fiú elmondta: szeret a gimnáziumba járni, és nem szívesen menne másik intézménybe. Azt az igazgató is hangsúlyozta, hogy Rolanddal soha semmilyen probléma nem volt, igyekvő, tisztelettudó diákként ismerik tanárai. 



Rolandnak apukája otthon átadta a bizonyítványt  Fotók: Kiss Teodóra

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint a bizonyítvány a diákot megillető közokirat, amelyet semmilyen indokkal nem tarthat vissza az iskola. Úgy véli, hogy az általunk említett ügy nem egyedi, minden évben több hasonló esettel találkoznak.

Leggyakrabban pénz- vagy könyvtári könyvtartozás miatt tagadják meg a diáktól a bizonyítvány átadását, ez az eljárás azonban törvénytelen. Az oktatási jogok biztosa szerint az iskola akkor járt volna el helyesen, ha csak azután adta volna át a tankönyveket a diáknak, miután ő kifizette azok árát.










Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!