SoKo Ost: több rendőrt vezényelnek Kelet-Ausztriába

Bécs - Belső átcsoportosítással igyekszik csökkenteni a betörések számát az osztrák rendőrség Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban - jelentette be az osztrák belügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón.

MTI

Július elsejével egy külön egységet hoznak létre kétszáz rendőrből és rendőrségi szakértőből a kelet-ausztriai betörések megelőzésére és felderítésére. Három hónap után értékelik a csoport működését, és döntenek arról, hogyan folytassa a munkáját, és hogy növeljék-e a létszámát.

A SoKo Ostnak nevezett egység tevékenységének tulajdonképpeni célja a közbiztonság javítása, és ezen belül a betörések megelőzésére fekteti a legnagyobb hangsúlyt. A csoportot egy háromtagú törzs irányítja majd, amely a mindenkori feladatoknak megfelelően mozgósítja az egység tagjait - mondta el Martin Brandstötter belügyminisztériumi szóvivő az MTI érdeklődésére.

A legtöbb rendőrrel, 90 fővel a burgenlandi rendőrség járul hozzá az egységhez. Hans Niessl, a három országgal - Magyarországgal, Szlovákiával és Szlovéniával - határos Burgenland tartományi miniszterelnöke bírálta a belügyminisztérium tervét. Mint mondta, "csapás a közbiztonságra", hogy 90 burgenlandi rendfenntartót bécsi szolgálati helyre vezényelnek át. Niessl azzal érvelt: Burgenland négyszáz kilométeren határos a schengeni övezethez 2007-ben csatlakozott országokkal, és jelenleg is kevesebb a rendőr a tartományban, mint amennyire szükség lenne. Ezzel kapcsolatban a szóvivő azt mondta: ami fontos Burgenlandnak, az fontos a SoKo-nak is.

A minisztérium adatai szerint a betörések mintegy ötven százalékát külföldiek követik el, míg az összes bűncselekményt tekintve kevesebb, 28 százalék a külföldi elkövetők aránya. Az egység munkája sem "áll meg a határnál" - mondta Maria Fekter. Az osztrák rendőrség az Ausztriával szomszédos országok hatóságainak - a sajtótájékoztatón jónak értékelt - együttműködésére is számít.

A megelőzés mellett a lakosság biztonságérzetének növelését és a felderítési arány javítását is célul tűzte ki a belügyminisztérium. Az utóbbi miatt főleg a bécsi rendőrséget érték bírálatok. 2009 első öt hónapjában Ausztriában átlagosan a bűncselekmények 39,7, Bécsben 31,1 százalékát göngyölítették fel.

A tavaszi európai parlamenti választási kampányban talán a korábbinál is gyakrabban került napirendre Ausztriában a közbiztonság. Elsősorban a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az annál mérsékeltebben bevándorlásellenes Szövetség Európa Jövőjéért (BZÖ) programjában szerepelt, de utóbb a kormánypártok is megszólaltak a kérdésben. Werner Faymann kancellár Brüsszelben szigorúbb ellenőrzést követelt a schengeni övezet külső határain, mert szerinte annak másfél évvel ezelőtti kiterjesztése óta erősen megnövekedett Ausztriában a "bűnözőturizmus".

A koalíciós partnerek, vagyis az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) az osztrák hadsereg határőrizeti segédszolgálatának meghosszabbítását javasolták. A legutóbbi, 2008-as választásokon a 17,5, illetve 10,7 százalékát elnyert FPÖ és BZÖ viszont azt hangoztatja, hogy ideiglenesen vissza kell állítani a határellenőrzést az egykori schengeni határokon, ahogyan az a 2008-as osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság alatt is történt.

Pálfy M. Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!