Több erdei út még járhatatlan a Kőszegi-hegységben

Kőszegi hegység - Több mint százmillió forintnyi kárt okozott a múlt szerdai özönvíz a Kőszegi-hegységben. Az erdészet azonnal megkezdte a helyreállítást, de több út még járhatatlan. Támfalakat, hidakat, utakat tett tönkre a múlt szerdai özönvízsszerű esőzés a Kőszegi-hegységben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Európában nincs olyan erdőtípus, amelyik képes lenne a 24 óra alatt lehullott több mint 120, és ezen belül egy óra alatt leesett 49,1  milliméternyi  csapadékot elnyelni, főleg hegyvidéki domborzat esetén  hangsúlyozza dr. Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az elmúlt napokban ugyanis több olyan sms és e-mail érkezett szerkesztőségünkbe, amelyek írói a fakitermelést végző erdészeket  teszik felelőssé a kőszeghegyaljai katasztrófáért.

Az erdő vízmegtartása szempontjából az avartakaró és a talaj vízelnyelő, vízvisszatartó képessége a meghatározó, a fák önmagukban nem képesek a hirtelen lezúduló vizet megtartani. A fák a talajt megkötik, megakadályozzák a talajeróziót, e tekintetben a Kőszegi-hegység erdőállományai jól vizsgáztak, hiszen az erdő és a termőtalaj is stabilan a helyén maradt magyarázza dr. Szép Tibor. 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei 100 millió forintnál is többre becsülik a kárt, és bár azonnal megkezdték a helyreállítást, több út még mindig járhatatlan gépkocsival. 

Kőszeg irányából a Kincsem pihenőnél lévő parkolóig lehet autóval eljutni. A sípályánál leágazó Cák-Velemi út velemi része járhatatlan, és Velem községből sem lehet gépkocsival megközelíteni a Kőszegi-hegységet. 

Az erdészeti magánútra szóló behajtási engedéllyel rendelkezők a Hétforrás irányában a volt Keresztkúti örs épületéig tudnak eljutni, a Vöröskereszt irányában pedig a Stájer házakig lehet elautózni.  Bakancsos turisták az egész Kőszegi-hegységet látogathatják, ám az erdészek kérik, hogy vegyék komolyan a kihelyezett figyelmeztető táblákat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!