Verne után szabadon: Utazás a Föld középpontja felé - filmajánló

Film – Verne Gyula hihetetlen világának hihető bemutatása. Egy újabb átirat a népszerű történetre, egy tudós, egy gyerek és egy túravezető, akik véletlenül eljutottak a Föld közepébe.

Garai Antal 'Atom'

Ezt a történetet már többször vászonra álmodták, megannyi filmátirat készült már Verne regényéből. Az Eric Brevig rendezte 2008-as feldolgozás főszerepét Brendan Fraser kapta, aki tökéletesen alkalmas az ilyen karakterekre.
 
Egy kis alap: Edmond Halley (róla nevezték el a Halley-üstököst) 1692-ben előállt azon elméletével, hogy a Föld belseje üreges szerkezetű. Szerinte a Föld 800 kilométer vastag köpenyén belül további két gömbhéj helyezkedik el, amelyeknek külön légköre is van. Ez az elmélet láncreakciót indított el, s azóta számos tudós dolgozta/vizsgálta tovább Halley elméletét. Verne Gyula, Utazás a Föld középpontja felé című művét 1864-ben adták ki, amely egy kalandos utazást ír le a Föld belsejében található világokba.

Egy mondatban: kalandvágyó tudós egy unott unokaöccssel és egy helyes túravezetővel a Föld középpontjába be, majd a Föld középpontjából ki, dinókkal, világító madarakkal és kalandokkal fűszerezve.



Zuhanás a Föld középpontja felé

A sztori
Trevor (Brendan Fraser) professzorként dolgozik egy laboratóriumban, amit épp bezárni készülnek. Egy unott nap után megjelenik a régen látott unokaöcs (Josh Hutcherson), aki magával hozza apja holmijainak egy részét is. A dobozból előkerül egy Verne könyv, amiből kiderül, hogy Max, Trevor bátyja elindult a Föld középpontja felé.
 
Izlandra utaznak, ott megismerkednek Hannahval (Anita Briem), akit túravezetőként felbérelnek. Innentől fogva kacifántos módon eljutnak a Föld belsejében található mesés világba, ahol gázok ragyogják be az eget, hatalmas őskori lények élnek, van óceán és kiderül, hogy Verne hőse tényleg létezett.

Miért volt jó?
Azért, mert bizonyos részleteket leszámítva próbálták valahogy úgy összerakni a történetet, hogy az akár hihető legyen. Volt a filmben egy zuhanás, ami több percig tartott, azon jókat nevettem. Nagyon tetszett ez a varázslatos világ.



Hullámvasút egy régi bányában

Ami nem tetszett
Egy-két helyen kibukott a számítógépes grafika, például az egyik főjelenetnél, látszott, hogy a dínó csak grafikai algoritmusok szüleménye. Volt pár húzós jelenet is, ami kicsit elrugaszkodott a film addigi realisztikusnak tűnni akaró világától, de ennyi kizökkentés még pont belefért.

DVD extrák
Bekapcsolhatunk a film alá audio-kommentárt, amit Brendan Fraser és a rendező beszél végig. Megnézhetjük, hogy mitől is nyáladzik egy dínó - azaz miből és hogy állították elő a filmhez az élethű dínónyálat. Továbbá megnézhetjük Josh Hutcherson, a kölyök főszereplő egy napját is a forgatáson, egy rövid kis portrét. Extrák közt található még a történelmi háttér is, ami Edmond Halley-től kezdve bemutat megannyi tudóst és elméletet, ami az üreges szerkezetű Föld teóriájára épül.

Összegzés
Egy látványos délutánra való családi kalandfilm. Egyszerű történettel másfél órában. Nem kell tartani durva jelenetektől, 12-es karika vonatkozik a filmre.
 
Megtekintése ajánlott mindazon embereknek, akik szeretik a mesés világokat és el tudnak vonatkoztatni kicsit a valóságtól. Ügyeletes hibakeresőknek, jelenet-magyarázóknak nem javallt, hiszen akkor kétpercenként köthetnek bele egy-egy jelenetbe, s magyarázhatják, hogy az a valóságban így vagy úgy lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!