Beszáll a vietnami húspiacba a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft.

Körmend - Hosszas előkészítő munka után a felek elvi megállapodásra jutottak abban, hogy a Duc Viet Food német- vietnami vegyes vállalattal együttműködve a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft. is megjelenik a távol-keleti ország húsipari piacán.

Kiss Tamás

Kezdjük azzal, hogy jórészt dr. Déri Miklósnak, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság egyik meghatározó (elnökségi) tagjának, illetve Pham Viet Sonnak, a Vietnami Kereskedelmi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának köszönhetően az elmúlt években egyre szorosabbá váltak a távol-keleti ország és megyénk kapcsolatai. Több üzleti és politikai küldöttség is tiszte-letét tette Vasban, példának okáért: jó két éve Tran Huu Tung, az ország nagykövete a Nyugat-dunántúli Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége által szervezett fórumon nyomatékosította, hogy hazája olcsó munkaerővel, fejlődő infrastruktúrával és kiszámítható viszonyokkal várja a befektetőket. A kapcsolatépítés 2007-ben aztán egy konkrét projektben gyümölcsözött, nevezetesen Vietnam legnagyobb városában, a nyolcmilliós Ho Chi Minh Cityben (Saigon) a Farbax cégcsoport létesített üzemet.

Nagyjából ezzel egy időben vietnami üzletemberek a már említett dr. Déri Miklós közvetítésével Körmendre, a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft.-hez is eljutottak, s az ott tapasztaltak alapján megfogalmazódott, hogy a cég házias termékeit a távol-keleti ország közel százmilliós piacán is érdemes lenne bevezetni. Az előkészítő tárgyalások során azonban kiderült, hogy a hatalmas távolság miatt ennek kevés a realitása. A vietnamiak ezért felvetették, szívesen vennék, ha a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft. gyárat építene náluk. Eme megoldás az egész Dunántúlon forgalmazó körmendi húsüzem ügyvezető igazgatójának, Babati Zoltánnak sem volt ellenére, s dr. Botz László, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnökének vietnami látogatása, szerepvállalása is lendített az ügyön. Az általa készített tájékoztató anyagból ugyanis kiderült, hogy a többmillós nagyvárosok, Hanoi és Ho Si Minh City egyedüli húsipari szállítójaként működő német-vietnami vegyes vállalat, a Duc Viet Food a magyarokat - akár résztulajdonosként is - szívesen bevenné az üzeltbe, melynek a technológiafejlesztés mellett új üzem építése, a későbbiekben pedig a sertéstenyésztés magyar tapasztalatainak átvétele is része lehetne. A Duc Viet Food vezetői jelezték, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a körmendiekkel, s a minap ez meg is történt. Múlt heti körmendi látogatásuk során Mai Huy Tan, a vegyesvállalat ügyvezető igazgatója és Andreas Campioni marketing-vezető előbb természetesen alaposan szemrevételezték a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft. működését, s értelemszerűen a termékkóstoló sem maradhatott ki a programból. Aztán becsukódtak az ajtók, s amikor pár óra múlva kinyíltak, a felek elégedetten nyilatkoztak tárgyalásuk fejleményeiről. Megtudtuk: a vietnamiak nagyon jó minőségűnek tartják a körmendi cég termékeit, s ugyanilyen fontos számukra, hogy a gyártási folyamat teljes mértékben nyomon követhető. Szintén kiderült, hogy legalább 45 féle terméket látnának szívesen a piacukon, s hogy a szárazáruból szerintük akár heti 30-40 tonna is elfogyhatna Vietnamban.

Babati Zoltán érdeklődésünkre elmondta, a Duc Viet Food vezetőivel elvi megállapodásra jutottak arról, hogy cége a szükséges technológia biztosításával és a kinti szakemberek kiképzésével és gyakorlati betanításával venne részt az üzletben. Az is eldőlt, hogy a projekt itteni gazdája (a körmendiek japán megjelenését is előkészítő) Takács Zoltán kereskedelmi igazgató lesz, aki érdeklődésünkre elmondta: a tervek szerint a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft. a vietnami és a német partnerekkel közös részvénytársaságot hoz létre.

Végül arról, hogy a tárgyláson dr. Temesváry Tibor, az ITD Hungary Zrt. zalaegerszegi irodájának vezetője is részt vett, aki elmondta, biztos abban, hogy a fél Dunántúlt jóllakató Babati számára számos lehetőséget rejt a 90 milliós vietnami piac. Dr. Temesváry Tibor szavával élve: a kifektetést az ITDH is támogatja, közreműködik abban, hogy az export finanszírozását segítő Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. is segítő kezet nyújtson a projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!