Felhőszakadás Velemben - kiöntött a patak, homokzsákokkal védekeztek

Velem - Szerdán este huszonöt milliméter csapadék hullott a Kőszeghegyaljai településre, a patak kilépett a medréből, egy házat homokzsákokkal vettek körül. A velemiek összefogtak falujukért, a helyreállításhoz pályázati pénzt is remélnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 - Sajnos tegnap este kilenc óra újabb hatalmas mennyiségű csapadék zúdult a települése. Egy házat ismét homokzsákkal kellett körülvenni a betörő víz miatt. Villámcsapás is ért egy épületet, egy hidunk le van szakadva.  Az öt önkormányzati hídból három megroggyant, egynek meg az alátámasztását elvitte az ár  - összegezte röviden az újabb esőzés utáni problémákat  Horváth Miklós polgármester.

Hozzátette, csütörtökön összeállították a településen keletkezett károkról szóló dokumentumot. - Harminc nap áll rendelkezésünkre, hogy pályázunk a vis maior alapra, de nem vagyunk könnyű helyzetben, mert 40 százalékos önrészt kellene felmutatnunk. Ezért írtuk levelet az illetékes minisztériumnak, hogy ettől tekintsenek el - mutatott rá az elöljáró.

A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat rendelkezésére álló 5 millió forint csupán a belterületi utak rendbetételére elegendő. 

– A falut jelenleg a víz által összehordott kavicstól, és az apró törmelékektől próbáljuk megszabadítani.  Szerdán is erőgépek és traktorok dolgoztak az utakon. Takarították, hordták el a sárt, a hegyből az utcákra leömlött hordalékot. Az üdülőfalu minél előbb szeretnénk újra tisztán látni, rendesen várni a turistákat, a látogatókat – tette hozzá.

Horváth Miklós arról is beszélt, hogy a tegnapi falugyűlésen rengetegen összejöttek. Elmondtam: a ma Velemben élők életében ekkora természeti katasztrófa még nem történt. Megtapasztaltuk, hogy a természet erőivel szemben nem tudunk sokat tenni. 

Mindenhová pályáznak, anyagi segítséget kérnek. A településen az árvíz 80-100 millió forint kárt okozott.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!