Körtepálinka baráti öleléssel - Viszákország az egyetlen dolog, ami kifogástalanul működik

Viszák - A nyár legmelegebb napján körtepálinkával, zsíros kenyérrel, muzsikával és baráti ölelésekkel megkezdődött a Pajta Napok vasárnap estig tartó programsorozata.

Nagy Ildikó

Viszákország tök jó, hallhattuk a tegnap délutáni megnyitón, Szarvas József színész viszáki pajtájában. Talán épp a megnyitóbeszédért felelős Rudolf Péter, a Magyarföldről beugró jó barát száját hagyta el ez a találó mondat. Ő mesélte, hogy amikor arról beszélgettek barátaival, hogy ki tud olyan dolgot mondani, ami  működik ebben az országban, akkor sok-sok tanakodás után végül  Viszákország maradt az egyetlen szóba jöhető válasz.

És tényleg:  Szarvas József portáján az elmúlt években ezernyi csoda történt. Elkészült a pajta, a szomszéd Pungor Robi megépítette a tókát, Kovács László fazekasmester pedig egy gyönyörű udvari kemencével lepte meg a Nemzeti Színház immár viszákivá vált színészét. És Pajta Napok is lett,  immár harmadszor.

A rekkenő hőség ellenére  és Hetényi Norbert jóvoltából  Vasvári jóképű körtepálinkával koccintottak a vendégek. (Nem kell ezen csodálkozni, elvégre az aratópálinkát is melegben és melegen gurították le elődeink.) Volt gyümölcs, zsíros kenyér és sok-sok őszinte, baráti ölelés.

Jöttek a megyei közgyűlés képviselői, a környékbeli polgármesterek, jó barátok, ismerősök, még a magyarföldi polgármester-színész kolléga, Rátóti Zoltán is tiszteletét tette a pajtában. A pajtában, amelynek falait Tenk László festőművész napokban készített őrségi képei díszítik.

Aztán a muzsikás Sipos Mihály és felesége, Kardos Mária énekeltette meg a közönséget, a kiállítóteremben pedig Csiba Julcsi gyönyörű énekhangja cirógatta Sulyok Gabriella grafikusművész lélegző látomásait. A pajtában  Az emberke tragédiája című előadással folytatódott a program.

Ma este 8 órakor a Muzsikás együttes két zenésze Sipos Mihály és Hamar Dániel  Csiba Julcsival vall a népzenéről, holnap 11-kor Pályi János mutatja be az Órajáték című bábjátékot. Este 7-kor kezdődik Moliére Kényeskedők című komédiája Venczel Verával és Blaskó Péterrel a főszerepben.

Vasárnap 11-kor őrimagyarósdi templomi koncerttel, 15 órakor Radnóti-emlékműsorral folytatódik a program. Este 8-tól a De jajj című cigány népmese elevenedik meg  a Söndörgő együttes és remek színészek  köztük Tompos Kátya  jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!