Sertésinfluenza: háziorvosok kétségek között

Szombathely - A háziorvosok feladata lenne kiszűrni az újtípusú influenzavírussal megfertőzödött betegeket. Azt mondják, nem könnyű megkülönböztetni a sertésinfuenzát a normáltól, egy gyorsteszt például jelentősen megkönnyíteni munkájukat.

Bajdó Bettina

Napról napra nő az újinfluenzás betegek száma az országban. Megyénkben még nem diagnosztizálták az új vírust, de ez nem jelenti azt, hogy senki sem fertőződött meg vele. 
 
Hazánkban eddig hetven olyan betegről tudnak, akik az influenzavírus új típusával, az A(H1N1)-gyel fertőződtek meg. A betegek közül egy 41 éves férfi belehalt a vírus szövődményeibe.  Az ÁNTSZ győri régiós központja a szombathelyi kórházat jelölte ki a fertőzött, vagy feltehetően fertőzött betegek ellátására, így a Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyei betegeket a Markusovszky kórházba szállítják, illetve itt kezelik. Pár hete négy újinfluenza-gyanús beteget szállítottak be a kórházba, kiderült, egyikük sem H1N1-vírussal fertőződött meg. Azóta újabb újinfluenza-gyanús betegről nem kaptunk tájékoztatást.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a háziorvosok minek alapján döntik el, melyik beteget kell továbbküldeniük a kórházba. 

- Semmilyen szakmai támpontunk nincsen - mondja egy nevét nem vállaló szombathelyi háziorvos. - Annyira kicsi a különbség az influenza és az újinfluenza tünetei között, hogy mi nem tudjuk megállapítani, a beteg melyikkel fertőződött. Se a kórházból, se a tisztiorvosi szolgálattól nem kaptunk útmutatást arra vonatkozóan, hogy ilyenkor mi is a teendő. Ha lenne egy olyan teszt, mely kimutatná az új vírust, sokkal egyszerűbb lenne a dolgunk. Így azonban akinél felmerül a gyanú, hogy megfertőződött az új vírussal, azt tovább kell küldenünk. Eddig azonban a praxisomban erre nem volt példa. Hozzátette: csak a kórelőzményekre hagyatkozhatnak. Ha a beteg külföldön járt, illetve kapcsolatba került olyan személlyel, aki megfertőződhetett az új vírussal, akkor beküldik a Markusovszky kórházba. 

Ugyanezt mondta dr. Birosz Béla szombathelyi háziorvos is. 

 - Hazánkban most nincs szezonja a hagyományos influenzának - folytatta az orvos - ezért most könnyű kiszűrni a gyanús eseteket.  A gond majd akkor lesz, ha ősszel elkezdődik az influenzaszezon. Rendelkezésünkre áll egy olyan gyorsteszt, mely azonnal kimutatja, hogy a beteg influenzás-e. Ha pozitív, akkor azonnal beküldjük a kórházba.  

Az orvos hangsúlyozta, hogy hazánkban - bár egyre több újinfluenzás beteget diagnosztizálnak - járvány nincs. Ezek a betegek külföldi influenzásoktól kapták el a vírust, nálunk még nem terjed. Kérdésünkre, hogy az oltóanyagról kaptak-e már információt, Birosz Béla úgy válaszolt, hogy csak hírekből hallottak róla. Állítólag ősszel majd hozzá lehet jutni a szérumhoz, és a hírek szerint ez is ingyenes lesz azoknak, akik a hagyományos oltást is ingyen kapják.  
 
Az A(H1N1) típusú influenza tünetei hasonlóak a normális influenzához: láz, köhögés, torokfájás, végtagfájdalmak, hidegrázás és levertségérzés. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, azt ajánlják, hogy minél hamarabb forduljon orvoshoz. A WHO szerint a vírus mára elérte a Föld legtávolabbi pontjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!