Sz.ból épít várat a messziről jött kőszegi képviselő? - Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség

Kőszeg - Önkormányzati ingatlanok adásvétele borzolja a kedélyeket Kőszegen. Az ügyek árnyékot vetnek a városra, hiszen felmerült a gyanú: a határszéli kisvárosban nem jó gazda módjára bántak a rájuk bízott vagyonnal. Főszerepben egy Kazincbarcikáról érkezett fideszes politikus.

Angyal László

Alpokalja ékszerdoboza a békés, kissé álmos kisváros, ahol évek óta nem történik semmi különös. Kőszeg leginkább kulturális attrakcióival kerül a címlapokra, vagy egy havaria miatt, mint legutóbb, amikor természeti csapás után jártak itt a tévéstábok.

Ez a felszín, ám a mélyben tisztázatlan ügyek lappanganak. A városba érkező idegen elsőként a ledózerolt posztógyár romjaira figyel fel. Az ideiglenes műemléki védelem alatt álló épület lerombolása miatt került reflektorfénybe a volt önkormányzati ingatlan, ám lapunk úgy tudja, hogy az adásvétel körülményei is érdekesek. A terület bruttó 2,5 millió forintért cserélt gazdát, miközben a hozzáértők szerint ennek több mint tízszeresét érheti.

Az országos sajtót is bejárta a hír: közérdekű bejelentés nyomán, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendőrségi nyomozás indult önkormányzati ingatlanok értékesítésével kapcsolatban. Nem titok, hogy az ügy érintettje Földesi Zoltán, a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság volt elnöke, aki 2006-tól töltötte be a posztot, majd az év elején lemondott, ám a listán megszerzett képviselőségét megtartotta.

Az ügyben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán nyomoznak - fokozott ügyészi felügyelet mellett, és még nagyon messze járnak attól, hogy megnevezzék, van-e, és ki a gyanúsított. Ennek egyszerű az oka: évekre visszamenően kell kigyűjteni azt, ki, mikor, milyen önkormányzati ingatlant vásárolt Kőszegen, és legfőképpen mekkora értékben, ezzel párhuzamosan az érdekkörökről is információt gyűjtenek, és csak ezután küldik el a szakértőnek az anyagot.

Amit a rendőrségnek még el kell végezni, azt az önkormányzatnál már megtették: a városban járva, politikusokkal beszélgetve több forrásból is megerősítették, hogy kigyűjtötték azokat a szerződéseket, ahol a város volt az eladó, a vevő pedig Földesi Zoltán vagy valamelyik családtagja. Nem lehet csodálkozni azon, hogy jó magyar szokás szerint az információkkal teli boríték vándorútra kelt, és végül egy helyi civil egyesület elnökénél landolt. Legalábbis ezt állítja ifj. Kondics Imre, aki az egyik helyi lapban azt nyilatkozta: bepottyantak a postaládájába az adásvételi szerződések.

A dokumentumok szerkesztőségünkbe is eljutottak, s valóban figyelemreméltó adatokat tartalmaznak. Például a Várkörön, a 35-37-es számú házban, tehát a város szívében vett Földesi Zoltán 92 négyzetméteres üzlethelyiséget 3 millió 597 ezer forintért, és hozzá 216 négyzetméteres pincét 648 ezer forintért. A 4,2 milliós ügylet azért feltűnő, mert egy másik városi képviselő ugyanott szintén bevásárolt: dr. Sujbert Pál 11,5 millió forintot fizetett egy 83 négyzetméteres önkormányzati üzlethelyiségért. A helyszínen járva láttuk, hogy a városi könyvtár épülete alatti tömbről van szó, s már elkezdődött a felújítás a szóban forgó ingatlanokban.

Arról, miként zajlik a városi vagyon értékesítése, az önkormányzat honlapjáról bárki tájékozódhat. A vagyonrendelet értelmében a forgalomképes vagyonnal kapcsolatos valamennyi tulajdonosi jogosultságot ötmillió forintos értékhatárig - elővásárlási joggal érintett ingatlanok esetében tízmilliós értékhatárig - a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság, ezt meghaladó érték esetén a képviselő-testület gyakorolja.

Messziről jött ember

Az inkriminált bizottságot vezette Földesi Zoltán, aki a 2006-os választásokon a Fidesz listájáról jutott be a testületbe, s aki Kazincbarcikáról 2001-ben teljes családjával települt át az ország nyugati szegletébe. Költözéséről sok mendemonda keringett, ám az egyik helyi lapnak nemrég adott interjúban a képviselő megindokolta a váltást, mondván: három gyermeke asztmája miatt szedték a sátorfájukat. Különös, hogy amikor mi is tájékozódtunk a borsodi városban, az egykori képviselőtársak közül hármat is kérdeztünk, de egyikük sem tudott Földesi Zoltán gyermekeinek súlyos asztmájáról. Meséltek viszont arról, hogy civilként, a helyi független egyesület tagjaként politizált, több cikluson át képviselőként is tevékenykedett, miközben a kiskapukat keresve ügyeskedett, üzletelt. Egyik ingatlanügyletét a barcikai testület is sokszor tárgyalta, mivel a helyhatósággal kötött adásvételi szerződést, ám a helyi élelmiszerpiac területének megvásárlásából később fél évtizedes per kerekedett.

Mértékadó kőszegiek szerint a messziről jött emberről keveset tudtak, ezért kerülhetett a kulcspozíciónak számító vagyoni bizottsági elnöki posztra a választások után Földesi Zoltán. Meg azért, teszik hozzá, mert kétségkívül ért az ingatlanüzlethez. Ugyanezt sajátos megfogalmazásban az érintett is megerősítette: világéletében a sz..ból épített várat. Ezzel elérkeztünk a Földesi-ügy egyik fontos mozzanatához: az ingatlanok értékéhez.

Az előzményekről annyit, hogy 2006-ban a kétmilliárdos városi büdzsében félmilliárdos hiány tátongott. Akkor határozták el, hogy értékesíteni kell a városi vagyont, elsősorban a kisebb értékű ingatlanokat. Földesi szerint ennyi lerobbant lakás, üzlet, belső udvar sehol máshol nincs, mint Kőszegen, nem csoda, hogy az ingatlanbecslők alacsony árakat hoztak ki. Az általa megvásárolt üzlethelyiség például nem az utcáról nyílik, hanem a kapualjból, ami ráadásul az ingatlan nagyobbik részét teszi ki. Másrészt a pince belmagassága csak másfél méter, így nem csoda, hogy csupán 4,2 milliót ér az egész. Ráadásul az illetékhivatal kommandója is kiszállt a helyszínre, majd a hatóság is elfogadta a vételárat.

Az egykori bizottsági elnök lelkiismerete tiszta: nyugodt szívvel várja a rendőrségi vizsgálatot. Szerinte sohasem jutott akkor városi vagyonhoz egyetlen családtagja sem, ha volt másik, kőszegi vevő az ingatlanra. Amikor pedig városi vagyont vettek, mindig az értékbecslő által megállapított árat fizették.

A lemondásának körülményeit firtató kérdéseinkre pedig azt felelte: megviselte a tavalyi válása, halálesetek voltak a családban, magas vérnyomása van, illetve döntenie kellett: bizottsági elnök marad, avagy ingatlanforgalmazó vállalkozó? Képviselőségéről viszont nem mond le, mert hibát nem követett el, tehát nincs miért lemondania. Hozzátette: az egyéni körzetben pár vokssal kapott ki, így a rá adott a töredékszavazatok vitték őt be a lista harmadik helyéről a testületbe.

Nem így látja a kialakult helyzetet a Fidesz városi csoportja. Közleményük szerint függetlenül attól, hogy az ártatlanság vélelme bűnösségének bizonyításáig mindenkit megillet, csoportunk számára a megalapozott gyanú súlyos erkölcsi terhet jelent. Szervezetünk ezért felszólítja Földesi Zoltán önkormányzati képviselőt, hogy haladéktalanul adja vissza a Fidesz-KDNP közös listáján szerzett képviselői mandátumát, miáltal szervezetünk lehetőséget kap arra, hogy értékrendjét minden szempontból hitelesen megjelenítő képviselőt delegáljon Kőszeg város képviselő-testületébe .

A közlemény kiadásáról a helyi csoport egyhangú szavazással határozott. Ami azért pikáns, mert ugyan Földesi Zoltán nem tagja a pártnak, de rokonai közül többen beléptek a Fidesz kőszegi szervezetébe.

A helyi viszonyokat jól ismerők szerint a Földesi-ügy szálai messzebbre vezetnek. Emlékeztetnek rá, hogy az adásvételi szerződéseket a város nevében Huber László polgármester írta alá, aki egy személyben felel a város vagyonáért. Másrészt arra is alkalmas a történet, hogy elterelje a figyelmet a többi ingatlanügyről. Mert azokból van néhány, nem utolsósorban azért, mert a városban több üzleti érdekcsoport erővonalait lehet felfedezni.

Még nem tudni, mit hoz a holnap, annyi bizonyos, hogy jelenleg négy kőszegi önkormányzati ingatlanügy került az érdeklődés középpontjába. A vagyoni bizottság működése és a posztógyár területe valós értékének vizsgálata mellett a bioetanol gyárhoz kapcsolódó telekeladás, és a legújabb: Schlffer József önkormányzati képviselő jelzése nyomán arra kíváncsi a hatóság, milyen körülmények között cserélt gazdát a Mohás úton, az üdülőövezetben négyezer négyzetméternyi városi vagyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!