Szombathelyi hölgy trójai kalandja

Tenedosz - Gál Tímea turkológus a Nagy Lajos Gimnáziumban végzett, július elején a ma Törökországhoz tartozó Tenedosz szigetén (az Íliász egyik jellegzetes helyszíne) egyike lehetett azoknak, akik felolvastak Homérosz híres hőskölteményéből. Magyarul.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Magyar résztvevője  is  volt az idei Íliász felolvasó hétvégének Törökországban. Tenedosz szigetén július 3-6-ig ott lehett a hajdan a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, s az ELTE klaszika filológia szakán diplomázott turkológus Gál Tímea, aki megosztota élményeit portálunkkal is. 

- Két éve egy isztambuli baráti beszélgetés során hallottam először erről az eseményről, már akkor elhatároztam, hogy egyszer magam is résztvevője leszek. Később sikerült kapcsolatba lépnem a rendezvény szervezőivel, tőlük kaptam meghívást. És hogy mi is az Íliász felolvasó hétvége? Nos, Törökországban Trója  közelében van Tenedosz szigete, ahol évről évre összegyűlnek az emberek, köztük neves írók és költők, akik napfelkeltekor kiülnek  a tengerpartra és különbözö nyelveken felolvasnak Homérosz Íliászából. Mivel jómagam nem csak  turkológus vagyok, hanem elvégeztem az ELTE  klasszika filológia szakát is, amelyen tanultam latinul és egy keveset ógörögül, közel állónak  érzek magamhoz  minden olyan dolgot, ami az antik korokkal kapcsolatos. Ez talán annak is betudható, hogy valamikor régésznek készültem...

- Miért pont itt, a mai Törökországban ilyen nagy jelentőségű az Íliász ?

- Az egykori Tenedosz szigete - mai török nevén Bozcaada - , az Íliászban  több alkalommal megemlítődik. Ide vonul vissza többek között az akkáj sereg, amikor hazatérést színlelve, az isteni Odüsszeusz javaslatára egy katonákkal teli lovat hagynak hátra maguk után, amit a trójaiak később bevontatnak a várba, s a győzelmi ünnepségektől elfáradva nem veszik észre, hogy a falóban rejtőzködő harcosok megnyitják az időközben visszatért akkáj sereg előtt a kapukat: így esik el  végül Trója.



Gál Tímea felolvas az Íliászból Fotó: www.canakkaleolay.com

Bozcaada egyébként éppen szemközt van a trójai partokkal. Manapság az óránként  közlekedő kompon lehet átkelni,  az út  fél óra. A szigeten valaha görögök éltek, manapság egyre kevesebben vannak, s a sziget állandó lakossága is kisszámú. Nyaranta két három hónapra - főként a természetet és a csendet kedvelő - városiak töltik  meg a kis panziókat, és a szőlőskertek közt megbúvó aprócska nyaralóházakat.

Az itt lakók sikeresen védték meg szigetüket a nagy hotelek expanziójától, kicsi és barátságos léptékű minden.

Van egy helytörténeti múzeumuk, ebben őriznek mindent, ami a sziget patinás múltjával kapcsolatos. Idén egy neves szobrászművész trójai hősökről mintázott kiállítását láthatták a rendezvény résztvevői, egy másik tárlaton pedig amerikai fotóművész törökországi képeit csodálhattuk meg, s esténként régészeti témájú előadások közül is válogathattunk.

Összefoglalva: a hangulat  és a téma egyedésége miatt gyönyörű volt ez a négy nap. Ha lehetőségem lesz rá,  jövőre is  jövök...

A beszélgetés elkészítéséhez Gál Enikő nyújtott segítséget, köszönjük neki.

Elszakadt a megyétől, Szombathelytől, de foglalkoztatja mi történik szülőhelyén? Minket legalább ennyire érdekel, hogy élnek, mivel foglalkoznak, kikkel találkoznak a vasiak a nagyvilágban, Szingapúrtól Kaliforniáig, Dublintól Sydneyig! Adjon hírt magáról, küldje el Ön is sztoriját, fotóit erre a linkre. Megjelentetjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!