Szombathelyi siker a riói szörfversenyen! A csúcsos hullám a jó!

Szombathely/Rio de Janeiro - A 14 éves szombathelyi Vajda Vivien évközben nemigen lát hullámokat, néhány hete mégis második lett egy riói hullámlovas versenyen. Néhány napnyi edzés után olyan helybelieket győzött le, akik nap mint nap gyakorolják a látványos sportot, a body boarding-ot.

Nagy Ildikó

Hisszük is meg nem is a történetet, amikor valaki arról mesél, hogy van egy szombathelyi lány, aki néhány edzéssel a háta mögött második lett egy riói szörfversenyen. Aztán kiderül, hogy a lány Vajda Vivien, aki a Szombathelyi Kötélugró Klub versenyzőjeként is jó pár serleget begyűjtött már.

De ugorjunk egy nagyot, egyenesen Rio de Janeiróba. Vivien - akinek édesanyja, Elisangela brazil táncos-koreográfus, édesapja pedig az egykori tízszeres magyar bajnok műkorcsolyázó Vajda László - minden nyarát édesanyja hazájában tölti. Szülei tavaly beiratták egy szörfiskolába, ám Vivien figyelmét akkor még leginkább az Atlanti-óceánban látható hatalmas teknősök kötötték le. 

A család az idén június 5-én kelt útra, és Vivien 13-án ment le az első bodyboarding edzésre. (A bodyboarding-osok egy deszkán hasalva lovagolják meg a hatalmas hullámokat, és ha elég ügyesek, közben látványos szaltókkal is színesítik a produkciót.) Amikor a lány hazament az első edzésről, elmesélte az édesanyjának, hogy az edzője közölte: ő is indul az egy hét múlva megrendezendő versenyen. 

- Bár Vivien remekül beszél portugálul, mégis azt hittem, hogy félreértette az edző szavait meséli Elisangela, aki másnap lement a partra, hogy tisztázza a helyzetet. Aztán kiderült, hogy Vivien nem értett félre semmit: az edző beválogatta a regionális versenyen induló csapatba. Vivien egy hétig edzett, naponta kétszer három órát, majd az iskolában kapott, amolyan maradék deszkával elindult élete első vizes megmérettetésén.

Szülei így utólag már elárulják, hogy végig a háttérben izgultak, mert nem akarták látni a lányuk csalódását. Aztán vége lett a selejtezőknek, és kiderült, hogy a továbbjutó tizenhat versenyző egyike Vivien.

- Tizenöt perc alatt tíz hullámot kellett elkapni - meséli Vivien, majd mintha az óceán partján nőtt volna fel magyarázni kezdi a titkot. - Egészen konkrétan azt, hogy a csúcsos hullám az igazi, mert az egyeneset nem lehet meglovagolni. 

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy Vivien a második helyen végzett. Olyan brazil versenyzőket győzött le, akik minden áldott nap gyakorolnak, és ahogy Rióban mondják, saját hullámaik vannak.



Vajda Vivien és a győztes brazil lány Fotók: Vajda-család

- A legjobban azon lepődtünk meg, hogy a legyőzött brazilok is nagyon örültek Vivi sikerének - mondja Elisangela.  

Akárcsak az edzője, aki szerint a lány sportolói hozzállásának köszönheti a jó eredményt. Lehet, hogy a helybeliek ismerik a hullámokat, Vivien viszont tudja, hogy kell küzdeni, mondta a mester a szülőknek.

Vivien szíve szerint maradt volna még Rióban, de hát itthon is van dolga: a kötélugrókkal készülnek a svédországi Európa-bajnokságra.



Megszelidíti a hullámokat

- A jó Isten csak egy gyereket adott nekünk, benne viszont minden jó megvan - mondja a büszke anyuka. Vajda László pedig megsúgja: mindketten hagyták, hogy Vivi maga jöjjön rá, mit szeretne csinálni. 

És hogy mi minden érdekli a szeptembertől a Premontrei gimnázium biológiai tagozatán tanuló lányt? Hát, sok minden. Vivi balettozott, tornázott, aztán jött a kötélugrás. Tanult zongorázni, gyönyörűen énekel, és folyamatosan nyaggatja a szüleit, hogy karatézni és gitározni is szeretne. Mindezek tetejébe még az óceán hullámait is megszelidíti.

Mivel Vivien folyékonyan beszél portugálul, angolul és németül, szülei külkereskedelmi pályára szánták. Aztán végül hagyták, hogy a jelenleg az orvosi pálya felé kacsingató Vivi maga válassza ki a neki tetsző középiskolát. Érthető, hogy rá bízták a döntést, hiszen ez a taktika eddig mindig bejött...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!