Vasban harmadik hónapja nem emelkedik a munkanélküliek száma

Megyei körkép - Az elmúlt egy hónapban nem változott, 9,7 százalékon maradt a vasi munkanélküliségi ráta. A regisztrált álláskeresők száma szerencsére továbbra sem lépte át a 12 ezres határt. A korábbiakhoz képest persze ez a szám korántsem kicsi.

Kiss Tamás

A múlt év utolsó és az idei esztendő első hónapjaiban tapasztalt elbocsátási hullám után április óta megnyugodni látszik a vasi munakerőpiac, nagyobb létszámlepítésre mostanában nem került sor. Az újonnan regisztrált munkanélküliek és nyilvántartott álláskeresők száma ennek nyomán nem is növekedett markánsan, a munkanélküliségi ráta pedig immár harmadik hónapja 9,7 százalékon áll. 

A munkaügyi szervezet nyilvántartása szerint (a májusi 11 ezer 895 után) június 20-án 11 ezer 948 fő keresett magának állást a megyében. A legtöbben (4604-en) továbbra is Szombathelyen és környékén próbálnak álláshoz jutni, a munkanélküliek aránya pedig továbbra is Vasváron és környékén a legnagyobb (a gazdaságilag aktív népesség 16,3 százaléka). 

A munkaügyi szervezet szentgotthárdi kirendeltségéhez tartozó területen 12,8, Körmend térségében és Celldömölkön egyaránt 10,9 Sárváron 9,5, Kőszegen pedig 8,5 százalékos a ráta. Az elmúlt hónaphoz képest amúgy a kőszegi térségben csökkent legjobban (méghozzá 8,9 százalékkal) a nyilvántartott álláskeresők száma, a legnagyobb emelkedés pedig a sárvári kistérséghez köthető, ahol májushoz képest most 4,5 százalékkal több a munkanélküli. 

Dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese szerint ennek fő oka, hogy a Sárváron korábban bejelentett csoportos létszámleépítések kárvallottjai a felmentési idő lejártával mostanában regisztrálnak a munkaügyi szervezetnél. 

A statisztikák értelmezése során a szakember e mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a megelőző időszakhoz képest alaposan (egy hónap leforgása alatt 713-ról 433-ra) csökkent a bejelentett üres álláshelyek száma. 

Ennek miértjére térve dr. Kovács Péter elmondta, hogy a megelőző időszakban a közmunka-programokban résztvenni kívánó önkormányzatok nagy számban jelentették be a projekt során szóba jöhető foglalkoztatási lehetőségeket, a program elindulását követően aztán eme munkahelyek zöme gazdára talált.

A mostani, 433-as szám tehát reális képest fest, s azt mutatja, hogy az elsődleges munkaerőpiacon ennyi, egész pontosan ilyen kevés az üres állás  informált dr. Kovács Péter, hozzátéve: ezt látva némileg a munkaügyi szervezet is stratégiát vált. 

Eddig ugyanis főként munkahelymegőrzési pályázatokon induló cégek és vállalkozók segítésére koncentráltak, a jövőben viszont e mellett a munkahelyteremtő törekvések szakmai támogatását is kiemeltebben kezelik. 

Ez persze üdvözlendő, egy gondolat erejéig azonban érdemes visszatérnünk a munkahelymegőrzéshez. Annál is inkább, mert az e célból kiírt pályázatok, s ezek közül is főként az úgynevezett komplex konstrukció rendkívül bonyolult és lassú, központosított döntési mechanizmusát számos és (tegyük hozzá) jogos kritika érte és éri. 

Az is igaz viszont, hogy az OFA pályázat után ezen a kiíráson is eredményesen szerepelnek a régió cégei, legalábbis a jelen adatokból úgy tűnik, hogy az összforrás akár 25-30 százaléka is a Nyugat-Dunántúlra kerülhet.

Végül arról, hogy nemrégiben megjelent a TÁMOP 2.3.3 Munkahelymegőrző támogatás munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva című pályázati felhívás. A kiírás értelmezése korántsem egyszerű, a pályázni akarók így jól teszik, ha a munkaügyi szervezet segítségét kérik.



A legtöbben  a szombathelyi kistérségben próbálnak álláshoz jutni, a munkanélküliek aránya továbbra is Vasváron a legnagyobb   Grafika: Kelemen Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!