Aratás után a megyében: kevés terményt lehetett értékesíteni a "kombájn alól"

Megyei körkép - Az országos átlagot meghaladó, de a tavalyihoz képest szerényebb lett a termés a megyében. A gazdák panaszkodnak, mert a gyengébb hozam ellenére is alacsony áron tudják eladni az étkezési és takarmánygabonát.

Takács Gábor

Idén  a megyében viszonylag korán, június 16-án,   az őszi árpa learatásával kezdődött el a betakarítás Ostffyasszonyfa és Kenyeri térségében.  Később következett egy esős időjárás, emiatt három hétig állt a munka a földeken.  Vasban  az árpa termésátlaga a hatezer hektáron jócskán elmaradt a tavalyihoz képest.

A megyében idén is  őszi búzából arattak le a legtöbbet. A korai fajtáknál a kalászokban elkezdtek csírásodni a szemek, ez pedig a minőség romlásához vezetett   tudtuk meg dr. Márkus Antaltól, a Vas Megyei MGSZH Földművelésügyi Igazgatóságának vezető főtanácsosától.  A termésátlag nem érte el a tavalyit, hektáronként körülbelül 4,2 tonna került a magtárba. 

A legjobb minőségű búza idén is a folyók völgye termőterületen, Bük, Csepreg, Celldömölk és Jánosháza térségében termett, máshol ritkábban érte el az étkezési minőséget. 

A gazdáknak mégsem ez okozza a legnagyobb fejfájást. Kevés terményt lehetett értékesíteni a kombájn alól. A magyar búza iránt nincsen kereslet. Mind a vevők, mind az eladók kivárnak. 

A termelők véleménye, hogy ki akarják éheztetni őket, hogy hiteleik lejárta után olcsón adják el a gabonát. Ez nagyon kedvezőtlen tényező az őszi munkák előtt. Így nem tudnak minőségi vetőmagot és műtrágyát vásárolni   summázta dr. Márkus Antal.

A felvásárlási árak miatt is aggódnak a földeken dolgozók. A takarmánybúza tonnájáért 22 000-24 000 forintot fizetnek, a takarmányárpa ára is hasonló áron mozog, az étkezési búzáért pedig 30 000-34 ezer forintot adnak.  A termelők úgy látják, hogy a felvásárlók karterbe tömörülve nyomták le az árakat. Többen arról is panaszkodtak, hogy a vevők megkörnyékezik őket, és számla nélkül próbálnak hozzájutni a gabonához.

A hivatal azt javasolja, aki csak teheti, tárolja a gabonát. Egyfelől javul a minősége, így átvételkor akár már étkezési minőségűként is számolhat vele a gazda. Másrészről már arra is mutatnak jelek, hogy az árak feljebb kúsznak. 

Az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezetben   700 hektáron termeltek őszi gabonát. Mátyás István elnök elmondta, hogy július 22-én végeztek az aratással. Kiemelte, hogy a búza és az őszi árpa termésátlagával és minőségével nem volt probléma. 

A legnagyobb gondot az  érdemi vevők hiányában látja.  A Vas Megyei Agrárkamara elnökeként a megyei helyzetet is felvázolta. Mint érdeklődésünkre először is elmondta: az idei esztendőben a rossz termésátlag és a szerény értékesítés okoz gondot. 

Amit tudtak, takarmánygabonaként értékesítettek a gazdák, de nagy mennyiségben még senki sem adott el a piacra. Sajnos az árvíz miatt több helyen elúszott az érett gabona, ez sok gazdálkodónak okozott óriási kárt   emelte ki Mátyás István. 

A Rába-völgyben és a Csörnöc patak mentén közel 6-10 ezer hektárnyi területet borított  víz, itt a növények nagy része tönkrement, a kukorica pedig megdőlt. Vas megyében körülbelül 165 hektár őszi árpa, 930 hektár repce és 655 hektár tavaszi árpa betakarítása maradt el. Őszi búzából 341 hektár került szárhúzásra az árvizes területeken.
 
Dr. Erőss Jenőtől, az ikervári Rábamenti Agrár Kft. vezetőjétől megtudtuk, hogy az áradás után három  hétig nem tudtak rámenni a földekre. Ezután lehetett csak leszedni az árvízkárosult búzát a beiszaposodott földről, majd elvégezték a talaj középmély lazítását, ami jelentős összeget emésztett fel. Így körülbelül 140 tonna búzát csak égetőműben vagy fermentáló üzemben tudnak értékesíteni. 

A napraforgó betakarítása még csak most következik, a 150-160 hektárból körülbelül 30-40 százalék teljesen kipusztult. Sajnos ilyen körülmények mellett elég nehéz lesz most az őszi vetések alá olyan talajt elkészíteni, ami a kívánalmaknak megfelelne. Ráadásul komoly pénzbe kerül. Ezenkívül a tápanyag-utánpótlásnál is körül kell nézni, hogy az árvíz okozta kárt miként tudjuk pótolni   hallottuk  dr. Erőss Jenőtől.

Dr. Márkus Antal végül egy szomorú dologra is felhívta a figyelmet. A veszteségek miatt egyre gyakoribb, hogy a kisebb területen gazdálkodók abbahagyják a termelést, mert teljesen elmegy a kedvük tőle. A megyében évről évre egyre több  szántóföld kerül külföldi tulajdonosok használatába. 

Az  alacsony árat, a pangó piacot nagyobb tőkeerejük miatt  könnyebben átvészelik.  Végezetül pár adat: a megyében idén közel 80 ezer hektáron végeztek a nyári betakarítással. Vasban idén is őszi búzából arattak le a legtöbbet, közel 37 ezer hektáron termeltek.



A Rába-völgyben és a Csörnöc patak mentén 6-10 ezer hektárnyi területet borított el víz, itt a növények nagy része tönkrement  Fotó: Garai Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!