Árvízi helyreállítás: 18 milliót kér a vis maior keretből Szentgotthárd

Szentgotthárd - Rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület az árvízvédelemmel kapcsolatos vis maior keret igényléséről, a szúnyog-irtás miatti költségvetési átcsoportosításról, s egy barátságegyezményről.

Szenkovits Péter

Az önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett úgynevezett decentralizált vis maior támogatási keret terhére igénybejelentést nyújt be. A káresemény hivatalos megnevezése: a Rába árvízi védekezési és helyreállítási költségeinek támogatása Szentgotthárdon. Az árvíz elleni védekezés többletkiadásainak támogatása, illetve utakban, árkokban, támfalban, önkormányzati épületekben keletkezett kár.

A károk helyreállításának (költségvetés alapján) tervezett összköltsége hozzávetőleg 25 millió 410 ezer forint, melynek csaknem 30 százalékát az önkormányzat nyújtja. Ez mintegy 7 millió 600 ezer forint. (A testület a saját forrást az idei évi költségvetési rendeletében a katasztrófa-alap, illetve hitelkeret terhére adja.) A vis maior igény kis híján 69 százalék, ez úgy 17 millió 400 ezer, a biztosító kártérítése 1,57 százalék, azaz 400 ezer forint.

A testület felhatalmazta a polgármestert az igénybejelentés benyújtására.

A grémium úgy határozott, hogy a júniusi árvíz során tapasztaltakat figyelembe véve Rábatótfalu városrész nyugati részének vízrendezési és vízelvezetési problémáját ismét át kell tekinteni. Ennek során a településrészre korábban elkészített terveket is figyelembe véve az ügyet e hónapban meg kell tárgyalni úgy, hogy első lépésként a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elé kell terjeszteni a megoldási lehetőségeket, ezt követően a bizottság által megtárgyaltakat is szem előtt tartva intézkedési javaslatot kell a testület felé előterjeszteni.

A testület az idei költségvetésben a működési céltartalékban segélyek önrészére elkülönített keret terhére 700 ezer forint (560 ezer plusz áfa) felhasználását a szúnyogirtás elvégzésére engedélyezte. Felhatalmazta a polgármestert az ezzel kapcsolatos szerződés aláírására.

A várost vezető testület elfogadta Pavullo nel Frignano olasz város kezdeményezését barátságegyezmény megkötésére, egyben felhatalmazta a polgármestert, illetve a távollétében őt helyettesítő Bugán József alpolgármestert a dokumentum aláírására.

Az egyezmény szövege: Raimondo Montecuccoli hadvezér 1609. február 21-én született Pavullo nel Frignano város Montecuccolo kastélyában. A nemes hadvezér a Rába-folyó mentén 1664. augusztus 1-jén zajlott szentgotthárdi csatában legyőzte a török hadsereget, és ezzel megakadályozta Európa teljes megszállását. E csata 345. és Montecuccoli születésének 400. évfordulója alkalmából a két polgármester, Romano Canovi, Pavullo nel Frignano és Viniczay Tibor, Szentgotthárd első embere a két város baráti kapcsolatának kialakítását kezdeményezi, mivel mindkét település erősen kötődik Raimondo Montecuccoli hadvezér alakjához.

Aláírnak egy barátság-egyezményt, amely lehetőséget ad történelmi információk cseréjére, összejövetelekre, iskolai találkozásokra, kulturális és turisztikai tevékenységekre, valamint zenei, gasztronómiai és folklór eseményekre olyan projekteken keresztül, amelyeket az Európai Unió és/vagy a saját nemzeti és regionális kormány finanszíroz.

Az egyezmény nem kötelezi a feleket semmilyen pénzügyi támogatásra a célok megvalósítása érdekében, viszont a jövőben hivatalos testvérvárosi kapcsolattá alakítható, amennyiben a feltételeket megvalósítják .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!