Ausztriába utazók figyelem! Mélyen zsebbe kell nyúlni gyorshajtásért a sógoroknál

Bécs - Emelkednek a gyorshajtás és az ittas vezetés büntetési tételei Ausztriában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az osztrák parlament több mint száz új közlekedésbiztonsági rendelkezést fogadott el júliusban, közülük a legfontosabbak a gyorshajtásra és az ittas vezetésre vonatkoznak.

Már augusztus 19-e óta szigorúbban büntetik a tehergépkocsikra, utánfutót vontató személyautókra és autóbuszokra vonatkozó sebességhatárok túllépését, szeptembertől azonban minden autósnak magasabb büntetésekkel kell számolnia.

Legkevesebb 70 eurót kell a jövő hónaptól fizetnie annak, aki az osztrák utakon személygépkocsival több mint harminc km/h-val túllépi a sebességhatárt. A gyorshajtás miatt helyszíni bírságként kiszabható büntetés összege ezzel csaknem a duplájára emelkedik, de nőnek az egyes büntetési tételek is.

A közlekedésbiztonsági csomag egyik fontos eleme, hogy egységesítik az autópályán elkövetett gyorshajtásért kiszabható büntetési tételeket. Jelenleg tartományonként eltérő az erre vonatkozó szabályozás, s akár 40 euró eltérés is lehet a büntetésekben. A jövőben tíz km/h-s sebességtúllépésért helyszíni bírságként legkevesebb 20, 20 és 30 km/h közötti sebességtúllépésért legkevesebb 50 euró helyszíni bírságra kell számítania az autósoknak. Ahogy eddig is, az utólag postázott büntetés tételei ennél valamivel magasabbak lesznek.

Az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság emelkedik az ősztől és az eddiginél hosszabb időre vonhatja majd be a rendőrség a vezetői engedélyt. A 0,5 és 0,79 ezrelék közötti véralkoholszint-tartományban például az eddigi 218-ról 300 euróra nő a büntetés.

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia azonban annak az osztrák autósnak is, aki egyedi rendszámtáblát szeretne a járművére, ezek díját 40 százalékkal, vagyis a jelenlegi 145-ről 200 euróra emelik. A befolyt összeget közlekedésbiztonsági célokra fordítják.

Nem csak az autósokra vonatkoznak új szabályok, a jövő hónaptól ugyanis csak jogosítvánnyal szabad kismotort és az azzal egy besorolás alá eső négykerekű járművet vezetni Ausztriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!