Az új eü-finanszírozás bekavart: Kőszeg perelheti a körmendi kórházat

Körmend - Augusztus 1-től már nem a körmendi kórház működteti Kőszegen a szakorvosi ellátást. A feladatot a megyei önkormányzat vállalta át, de az új szerződés szerint, ha hiány keletkezik, akkor azt a megyének és Kőszeg városának közösen kell kifizetnie. Kőszeg pert fontolgat a körmendi kórház ellen. Körmend szerint az új országos finanszírozás lehetelenítette el kőszegi szerepvállalásukat.

Bajdó Bettina

Már öt évvel ezelőtt is gondot okozott a kőszegi rendelőintézet működtetése a megyének. A megyei önkormányzat 2004-ben döntött arról, hogy nem  vállalja tovább a működtetést a városban, mivel éves szinten 15 milliós finanszírozási hiány keletkezett. Akkor a megyei önkormányzat felajánlotta, hogy a kisváros önkormányzata vegye át térítésmentesen a rendelőintézet épületét, és az orvosi óraszámokat. Nehezen született megállapodás. 2005. júliusában a körmendi kórház átvállalta a működtetést, s a várossal megegyeztek arról, hogy nyolc szakmában, heti 84 órában elvégzik a 18 ezres kistérség járóbetegeinek az ellátását. A szerződés szerint a rászorultak bel- és nőgyógyászati, reumatológiai, orr-, fül-, gégészeti, szemészeti és  pszichiátriai panaszaikkal, valamint ultrahang, fizioterápia miatt, terhes- és pszichiátriai gondozási céllal kereshették fel a szakrendelést. Augusztus 1-től azonban már nem a körmendi kórház működteti tovább a szakorvosi ellátást. A feladatot a megyei önkormányzat vállalta át a Markusovszky kórház segítségével, ám az új szerződés szerint, ha hiány keletkezik, akkor azt a megyének és Kőszeg városának közösen kell kifizetnie. 

Dobos Róbert, a kőszegi önkormányzat gyámügyi és szociális osztályának a vezetője  elmondta, hogy a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft-vel 2005-ben kötött a járóbeteg-szakellátás működtetéséről szóló feladatellátási szerződést az önkormányzat. A körmendi kórház pedig idén április 21-én levélben közölte az önkormányzattal, hogy - gazdasági és érdekbeli lehetetlenülésre hivatkozva - június 30-ig látja el a feladatot, de a város kérésére július 31-ig meghosszabbították a határidőt.  



Nyolc szakmában, heti 84 órában végzik a rendelőintézetben a 18 ezer beteg ellátását

Fotó: Horváth Csaba

- Úgy véljük, hogy jogszerűtlen volt ez a lépés - hangsúlyozta az osztályvezető, - mivel a szerződés szerint hat hónapos felmondási idő járna, ezalatt pedig a körmendieknek biztosítaniuk kellett volna a betegellátást. Úgy döntöttünk, hogy keresetet adunk be a kórház ellen. Mivel a város nem tudta felvállalni az ellátás működtetését, ezért erre a megyei önkormányzatot kértük fel. A szerződésünk szerint viszont a működtetési hiányt 50-50 százalékban kell majd állnunk. 

Dobos Róbert hozzátette: eddig éves szinten hatmillió forint volt a hiány, ám a megváltozott finanszírozás miatt ennél idén többre számítanak: a városnak minimum hárommillió forintot kell majd hozzáadni a működtetéshez.
A kőszegiek egyetlen megoldást látnak a problémáikra, pályázni szeretnének egy kistérségi szakellátó intézmény felépítésére. A pályázatot várhatóan napokon belül kiírják, ám amíg megvalósulnak a tervek, akár több év is eltelhet.
 
Dr. Németh Attila, a körmendi kórház ügyvezető-igazgatója hangsúlyozta, hogy semmi értelme a perlésnek, ugyanis nem szerződés bontás történt, hanem a szerződés lehetetlenült el az áprilisi, új finanszírozási törvény miatt.

- Négy éve működtetjük az ellátást  - folytatta az igazgató, - ám ez a kezdetektől fogva havi szinten 500-600 ezer forintos veszteséget jelentett a a kft-nek.  Az április 1-jén hatályba lépett új szabályozás mellett  a szerződésben vállalt egészségügyi szolgáltatások nyújtása lehetetlenné vált. Az állami finanszírozás tovább csökkent, az egészségügyi szolgáltatási kötelezettséget csak jelentős veszteségek vállalása mellett tudtuk volna teljesíteni. A további veszteségeket a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. már nem tudta átvállalni.

Az igazgató hozzátette: a megyei közgyűlés június 26-ai ülésén döntött úgy, hogy a feladatot a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. látja el augusztustól 1-től. A Batthyány-Strattmann László Kft.  és a Markusovszky Kórház Zrt. között az átadás és az átvétel július 31-én minkét fél teljes egyetértésében zökkenőmentesen megtörtént. 




Az átvétellel kisebb  gondok azért  akadtak, ugyanis hétfőn még a programok nagy része nem működött, s a körmendi kórház a saját műszereit magával vitte, az újak azonban még nem érkeztek meg. Ennek ellenére ugyanúgy ellátták a betegeket, Kovács Péterné szakasszisztens a fizioterápián várta a pácienseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!