Hosszú éveken át figyeltette az FBI Leonard Bernsteint

New York - Az FBI zenei pályafutása kezdetétől évtizedeken át tartotta megfigyelés alatt a baloldali nézeteiről ismert legendás karmestert és zeneszerzőt, Leonard Bernsteint. A The New Yorker honlapján megjelent írás szerint nyolcszáz oldalas aktát őriz róla az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda.

MTI

A newyorker.com többek között a világhírű karmester pályafutásának egy közismert epizódját emelte ki az egészében nem publikált, duzzadó aktából. Jaqueline Kennedy Onassis 1971-ben arra kérte fel Bernsteint, hogy alkosson zeneművet a washingtoni Kennedy Center megnyitójára. A zeneszerző ebből az alkalomból komponálta meg élete egyik legjelentősebb munkáját, a stílusában és politikailag is legradikálisabb művének tartott Misét. Egy 1971 augusztusában készült FBI-feljegyzésből kiderült: Nixon elnök nem véletlenül maradt távol a Mise bemutatójától, környezete tartott tőle, hogy Bernstein művének hatása "megzavarná az adminisztrációt".



Nyolcszáz oldalnyi aktát vezetett Leonard Bernsteinről az FBI
    
Az FBI a negyvenes évek közepétől figyeltette rendszeresen a karmestert, aki 1943-ban debütált hatalmas sikerrel a New York-i Filharmonikusok élén. A 71 éves korában 1990-ben elhunyt Bernstein egész életében nyíltan hangoztatta baloldali elkötelezettségét, de nem volt párttag,  bár a hidegháborús McCarthy-éra kommunistaüldözései során őt is zaklatták nézetei miatt. 
    
A közelmúltban jelent meg Barry Seldes könyve Leonard Bernstein: The Political Life of an American Musician címmel elsőként tárta fel mélységében a karmester politikai életét - utalt rá a The New Yorker hétfői keltezésű cikke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!