Hunyadi kivonulása a képtárban - szeptemberben viszik vissza a festményt Erdélybe

Szombathely - A képtárban kedden bemutatták a Hunyadi kivonulása című óriásfestményt, amelyet Marosfalvi Antal restaurált díjmentesen, szabadidejében, a Rumi Rajki Kör támogatásával.

Merklin Tímea

A művet 1896-ban festette Pataky László, aki Münchenben tanult, Párizsban, Budapesten élt, Munkácsy tanítványának vallotta magát  tudtuk meg  dr. Zsámbéky Monika  művészettörténésztől, aki a nyolc négyzetméteres, immár restaurált óriásképet tegnap bemutatta a nagyközönségnek. 

A festmény szeptember közepéig lesz itt, aztán visszaviszik Erdélybe, de már nem Vajdahunyad várába, amelynek lovagterméből elhozták, hanem Dévára, ahol időközben felújították a Bethlen-család műemléki kastélyát, annak nagytermét díszíti majd. 

A festmény különlegessége, hogy Kapisztrán János alakjában az arc helyén a vértanú miniszterelnök, Batthyány Lajos arca látható. Ez a festői ötlet , hogy az egyik szabadságharcos alakjával egy másik szabadságharcost is megidéz  nagy merészségre vall, hiszen a kép még a Monarchia idején készült, mikor nem volt tanácsos Batthyányra emlékezni. 



A lovagteremből a képtáron át a Bethlen-kastélyig    Fotó: Áry Teodóra

A kép mellé Marosfalvi Antal  a restaurátor-napló képeiből is állított ki egy tablónyit: ezek mutatják, hogyan tisztította meg lépésről lépésre a szennyeződésektől a több mint százéves képet. 

A három hónapos díjmentesen végzett munkát hivatalosan  Feiszt György  köszönte meg, akinek része volt abban, hogy másfél évi engedélyeztetési procedúra után a festmény Szombathelyre érkezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!