Szombathely: uszoda és strand egyben (8.)

Szombathely - A Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő rendkívül jó adottságokkal rendelkezik. A medencetérben található úszómedence még ma is ritkaságnak számít az országban. Vas megye legkedveltebb fürdőhelyét kerestük az elmúlt két hétben. A napokban elérkeztünk versenyünk utolsó állomására, Szombathelyre, ahol a fedett uszodát is magába foglaló termálfürdőbe látogattunk.

Maróthy Andrea

Ezúttal is kíváncsiak voltunk a fürdőzők véleményére, ezért itt is kitöltettük 10 kérdésből álló ívünket 20 fürdőzővel. A válaszadók most is egytől ötig osztályozták egyebek közt a gyógyfürdő szolgáltatásait, a tisztaságot, a szabadidős lehetőségeket. A fedett uszoda és termálfürdő komplexum a kérdőívek kitöltőitől összesítve 4,49-es átlagos osztályzatot kapott.

Ezúttal Kántás Zoltán, a fürdő főmérnöke mutatta be  a megyeszékhely uszodáját, a nemrégiben felújított termálfürdőt és a létesítmény szolgáltatásait.

- Még 1981-ben adták át a városnak a fedett uszodát, ami azóta is ugyanazzal a műszaki tartalommal és szolgáltatási környezettel rendelkezik. A medencetérben található egy 50 méteres, feszített tükrű úszómedence, egy lazító, valamint egy tanmedence. Emellett rendelkezünk még egy szaunával,  masszázzsal, sőt egy kozmetikából és fodrászatból álló szépségszalonnal is várjuk a vendégeket. A mindig jó minőségű medencevizet egy zárt vízforgató berendezés biztosítja. Az uszodában az 50 méteres úszómedence folyamatosan 26,5 fokos. A tanmedence vizét 30, a lazítómedencéét pedig 32 fokosra melegítik munkatársaim. A megfelelő vízhőmérséklet mellett a víz és a medencetér, valamint az öltözők, zuhanyzók tisztaságára is nagy gondot fordítunk - magyarázza a főmérnök.



A fedett uszoda is része a szombathelyi termálfürdőnek Fotók: Horváth Csaba
  
- 2006 áprilisában újulhatott meg a termálfürdő, mely ennek nyomán érte el mai formáját. A fürdőben egy ülő- és gyermekmedence található. Az ülőmedence 340 köbméteres, 32-34 fokos vizű, mely élményelemekkel teszi élvezetessé a fürdőzést. A  40 köbméteres, 30-32 fokos vizű, élményelemekkel és játékokkal teli gyermekmedence  kizárólag a kicsik számára funkcionál. A gyermekeknek egy játszóteret is kialakítottunk, ahol a nyári időszakban önfeledten játszadozhatnak. A fürdő egy multifunkcionális sportpályával is rendelkezik. Így aki akar, az az úszáson kívül más sportot is űzhet a strand területén. Uszodánkban a szakemberek úszást is oktatnak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A létesítmény rendelkezik egy gyógyvízzé minősített kúttal is. A termálvíz külsőleg mozgásszervi rehabilitációs kezelésekre alkalmas, használják is a nappali kórházunkban, ahol szakorvos jelenlétében zajlanak a kezelések, illetve a gyógytorna-foglalkozások - mutatja be Kántás Zoltán a fürdő főbb elemeit.

Az új fürdő félkörös oszlopaival igazi római hangulatot idéz, ám élményfürdőjével a mai kor megváltozott igényeinek is megfelel. A fürdő vezetői az újítás során nem feledkeztek el a termálfürdő eredeti funkciójáról, így nem kívánják felvenni a versenyt a környező élményfürdőkkel. Bár egyre több család tér be ide megpihenni, a strand vendégei továbbra is főleg csendes, nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra vágynak.



A szombathelyi strand vendégei nyugodt pihenésre vágynak

- Harminc éve, az akkori kor igényeinek megfelelve épült fel a fedett uszoda. Jelenleg némi rekonstrukcióra szorul. A Vasivíz Zrt.  éppen ezért már el is készített egy tanulmánytervet, amely mind a műszaki, mind pedig a szolgáltatási területek teljes körű rekonstrukciójával foglalkozik. Az újításra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy uszodánk a 21. századi igényekhez igazodva még hosszú évtizedeken keresztül üzemelni tudjon, és maximálisan kielégítse a látogatók elvárásait. A fürdő szép környezetben található. Igazi családias fürdőélményt tudunk kínálni a vendégeknek. Idén nyáron hagyományteremtés céljából egy új szolgáltatással már bővült is a paletta. Bevezettük az éjszakai fürdőzést, melyre összesen négy alkalommal kerül sor a nyár folyamán. Ennek lényege, hogy a fürdőzést valamilyen kulturális élménnyel is emlékezetessé tesszük. Filmvetítéssel, zenével egybekötött programra invitáljuk a közönséget. Eddig mindenkitől  pozitív visszajelzést kaptunk, ezért szeretnénk jövőre is folytatni ezt a programot, ami által színesedik a jelenlegi kínálati palettánk - árulja el a főmérnök.

Az intézmény egyesületeknek is otthont ad. A Vasivíz Zrt. szerepvállalása mellett működik a Szombathelyi Vízmű SC egyesület is. Mint Kántás Zoltán mondja, rendkívül büszkék az ott zajló szakmai munkára. A minőségi oktatást bizonyítja az is, hogy az egyesület úszói országos és nemzetközi szinten is jelentős eredményeket érnek el. Hosszú évek óta az uszoda ad helyet a vízilabda egyesület és a búvárok számára is.



Nyáron 20-23 ezer vendég látogat el a termálba

Négy éve új beléptető rendszert  helyeztek üzembe. A beléptetés egy chipes órával történik. Az órákra meghatározott mennyiségű szolgáltatást töltenek fel. Ez alapján a vendégek a napijegyet, a tíz vagy a 30 alkalomra szóló bérletet, illetve ezek szaunajegyes változatát vásárolhatják meg a speciális karóra formájában. Ezeken kívül egyéb kedvezményes belépőjegyet is biztosítanak a látogatóknak. Ilyen például a reggeli úszás, a családi látogatás, vagy a délutáni termálbelépő jegy. Más órát kapnak az önkormányzati úszásoktatásra járók, s a sportolók is. A korszerű rendszer segítségével nemcsak a szolgáltatások használatát tudják szabályozni, hanem napra pontosan figyelemmel követhetik a látogatók számát és az egyéb belépőadatokat.

- Nyáron 20-23 ezer vendég látogat el a termálba. Évente 175-180 ezer ember tér be a fedett uszodába és a fürdőbe. Az uszoda egész évben, a strand szezonálisan működik. A strandszezon ideje alatt a vendégek szabadon közlekedhetnek a termálpark és az uszoda épülete között, vagyis mindkettő szolgáltatásait  igénybe vehetik - tudjuk meg a főmérnöktől.

Bár a fürdő főmérnöke szerint fontos lenne, hogy az említett újításokat és korszerűsítéseket minél előbb végrehajtsák, 2007-ben a Magyar Fürdőszövetség a szombathelyi fedett uszodát a maximálisan megszerezhető négy csillagból három csillaggal minősítette, vagyis elismerte a vezetőség, valamint a dolgozók munkáját.
 
A szombathelyi létesítmény bemutatásával fürdőmustránk végére értünk. Nyolc fürdőre, köztük a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdőre is szombattól szavazhatnak portálunkon, így egy közönségdíjat is átadunk majd a legtöbb szavazatot elérő létesítménynek. 

A legkedveltebb vasi fürdőhely címet az a település és fürdő kapja, amely a kérdőívek alapján a vendégeitől a legmagasabb átlagú osztályzatot szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!