A Markusovszky vette át a Zala Megyei Kórház hematológiai fekvőbeteg ellátását

Szombathely/Zalaegerszeg - Elfogytak a szakorvosok a Zala Megyei Kórház hematológiai osztályáról, ezért az aktív fekvőbeteg ellátást át kellett adniuk a szombathelyi Markusovszky kórháznak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szakemberhiány miatt a Zala Megyei Kórház hematológiai aktív fekvőbeteg ellátását még a nyáron át kellett adni a szombathelyi Markusovszky kórháznak - tudta meg a Zalai Hírlap csütörtökön, a Manninger Jenőtől, a Zala Megyei Közgyűlés elnökétől.

Manninger Jenő a csütörtöki megyegyűlés előzeteseként a kórház meggyengült gazdasági helyzetéről számolt be. 

Az idén bevezetett új finanszírozás következtében a kórház 870 millió forinttal kevesebb bevételére számíthat, annak ellenére, hogy az aktív fekvőbeteg ellátás még 4,4 százalékkal nőtt is. A nagyobb teljesítmény melletti csökkenő finanszírozás azért is veszélyes, mert a kórházban - további érdemi - takarékoskodás már aligha remélhető.

A leépítések során több mint száz dolgozótól váltak meg, s mára inkább a szakemberhiány jelent feszítő gondot némely területen.

Ez vezetett a hematológia 16 ágyának kényszerű szüneteltetéséhez is. A vér  betegségeivel foglalkozó osztályon két szakorvos dolgozott, ám egyikük Angliában vállalt munkát, másikuk pedig gyesen van. A kórház a jelentős erőfeszítek dacára sem tudta őket pótolni.  Egy kaposvári szakorvost sikerült találniuk, aki részmunkaidőben legalább a járóbetegekkel foglalkozik, igaz csak heti 11 órában  a korábbi 20 helyett. A fekvőbeteg osztályt a kórház úgy próbálta menteni, hogy az ő felügyelete alatt belgyógyász szakorvosok gyógyítsanak, ám az ÁNTSZ ezt nem engedélyezte.

A zalai kórház nem mond le a hematológiai osztályról, belső továbbképzést indított, s számít a pillanatnyilag távol levő szakorvosok visszatérésére, ám legkorábban így is csak jövő szeptemberben állhat vissza a megszokott működés az osztályon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!