Eltűnik a sitthalom - Lezajlott a posztógyári per, jöhetnek a befektetők

Kőszeg - Hamarosan eltűnik az egykori posztógyár helyén éktelenkedő romhalmaz. Romák dolgoznak a terület megtisztításán. Ők végzik a téglák pucolását, a faanyag elszállítását. A tulajdonosok azt mondják, ha tárgyalásaik eredményesen zárulnak, hamarosan megközelítően 120 új munkahely létesülhet a városban.

Némethy Mária

Lebombázott városrészre emlékeztető jókora romhalmaz. Ez fogadja tavaly tavasz óta a Kőszegre érkezőket rögtön a Gyöngyös-híd után, a városba bevezető forgalmas út, a  Rákóczi elején.

Hajdan gyár állt itt  a kőszegiek nemzedékeinek munkát adott egykori posztógyár, most mindenütt tégla, fa, sitthalom. A helyieket  és a Kőszegre érkezőket egyaránt foglalkoztatja: mindez mikor tűnik el végre, s mi lesz itt? 

A múlt héten lezajlott a volt gyár ideiglenesen védett műemléképületeinek lebontása miatti bírósági per. A vádlottakat felmentették, megnyílt a terület érdemi hasznosításának lehetősége.

- A  tulajdonosok az önkormányzattal közösen újult erővel azon dolgoznak, hogy a területen minél előbb rendezett állapot jöjjön létre  - közölte  Gergye Péter, az egyik tulajdonos.  Az elhúzódó rendezetlen jogi helyzet nemcsak az ideiglenes védelem alatt álló terület fejlesztését blokkolta, hanem kedvezőtlenül befolyásolta a szomszédos területek rendezését is. Az időközben kitört világválság, a forint árfolyamának ingadozása jelentős költségnövekedést okozott. 



Görög Zoltán a kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot kérte fel a terület megtisztítására.  Egy hónapja  kötöttek szerződést. Ők végzik  a téglák pucolását, a faanyag elszállítását. A terület első részén már csak sitt van. - Ha a munkások a faanyagot elviszik  nyilván tüzelőnek,  újabb jelentős részről szedhető ki a tégla - hallottuk Görög Zoltántól. Azok ellen, akik szemetet hordanak a területre, a tulajdonosok  feljelentést tesznek. 

Az  ingatlanfejlesztéshez rendezett jogi környezet kell, ez a záloga, hogy újra a munkahelyek teremtésére koncentrálhassunk jelentette ki  Markovits András,  az  Innovációs Park Kft. ügyvezetője. Időközben elkészültek a terület környezetében lévő út- és közműtervek, melyek megvalósítására most pályázati források is segítséget nyújtanak. Terveink között szerepel a város első körforgalmának létesítése, a lakótelep felé egy körút építésének megkezdése.  A terv szerint az egykori gyárterület  első részét a Rákóczi utcához igazodva töltik fel, így rendezik majd ott a terepet. 

Mi lesz majd itt? Mi épül az egykori gyár helyén?  

- Folyamatosan tárgyalunk több befektetővel. A város érdekeit messzemenően figyelembe vesszük, ezért sem zajos, sem bűzös, sem városképileg zavaró létesítményt nem kívántunk befogadni. Így például a MÉH-telep itteni elhelyezését sem támogattuk. Ha tárgyalásaink eredményesen zárulnak,  hamarosan megközelítően 120 új munkahely létesülhet Kőszegen, jelentős építkezéssel és iparűzési adóbevétellel közölte az  Innovációs Park Kőszeg Kft. ügyvezetője.   



 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!