Ma reggel az MTV-n: Süveges Gergő lesz a műsor arca, Horváth Szilárd a felelős szerkesztője

Budapest - Elkészült a Ma reggel című műsor első adástükre; hétfőn indulhat a legfontosabb közéleti témákat feldolgozó új reggeli műsorfolyam a Magyar Televízióban (MTV). A Ma reggel a Nap-kelte helyett jelentkezik

MTI

A köztévé pénteken sugározta utoljára a Nap-kelte című produkciót, aznap, amikor felmondta a szerződést a magazinműsort készítő társasággal.
    
Az MTV közleménye szerint az új reggeli műsort Süveges Gergő neve fémjelzi a következő napokban. Ő lesz a Ma Reggel című műsor vezetője, aki hétfőn 6.40-kor elindítja és a következő napokban is műsorvezetőként jegyzi a korábbi reggeli adásfolyam helyébe lépő produkciót. A műsorsáv nem idegen tőle, mert 2008 májusától a Nap-kelte műsorvezetőjeként is dolgozott - olvasható a kommünikében. 
    
A műsor a korábbi reggeli adásfolyamot is felügyelő közéleti főszerkesztőség égisze alatt készül, a stábban azonban helyet kaptak az MTV hír- és a szórakoztató főszerkesztőségének belsős munkatársai is. Mint tudatták, az MTV számított a Nap-kelte korábbi felelős szerkesztőjére, de Lakat T. Károly távolmaradása miatt a Ma Reggel megbízott felelős szerkesztője Horváth Szilárd.
    
A közéleti főszerkesztőséget vezető, a Nap-keltét is korábban felügyelő Dobos Menyhért és a megbízott felelős szerkesztő a közlemény szerint elmondta, hogy a 6.40 órakor induló műsorban napról-napra a legfontosabb közéleti témákat dolgozzák fel rövidebb, pergőbb interjúkkal. Igyekeznek ugyanakkor jobban támaszkodni az MTV archívumának kincseire, hétfőn például akkor, amikor megidézik a pénteken elhunyt Bujtor István emlékét. Terveik szerint riportok is színesítik majd a műsort, amely 8 óra után a korábbinál több kulturális témát jár körül. 
   
A közlemény szerint a céljuk az, hogy tényszerű, sokoldalú, pártatlan és kiegyensúlyozott legyen az új reggeli adásfolyam. Bíznak abban, hogy a képernyős vitákban a kormány- és az ellenzéki oldal képviselői egyaránt részt vesznek, mert közösségi érdek, hogy az MTV teret adjon a társadalmi párbeszédnek. 
    
Az új műsor az MTV óbudai gyártóbázisán, az 1-es stúdióban, belső gyártásban készül. Az elmúlt három napban elkészült a díszlet, a főcímet vasárnap este véglegesítik.
    
A közlemény felidézi, hogy az MTV pénteken értesítette a Nap-kelte és a Nap-nyugta című műsort külső gyártásban készítő St. Plusz Kft-t képviselőjét, Gyárfás Tamás producert, hogy a céggel 2010. december 31-éig érvényben lévő szerződés teljesítése lehetetlenné vált.  Az ok, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége szeptember 9-én nem járult hozzá a korábban általa kétszer is támogatott 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető. 
    
Az MTV bevételeit növelheti az a reklámok értékesítéséből befolyó összeg, ami addig a Nap-kelte, ezentúl viszont már az új reggeli műsor adásidejéhez kapcsolódik. Ez a pénz a köztelevízió működésének finanszírozásához elengedhetetlenül szükségessé vált - zárul a közlemény.
    
Az MTV-t felügyelő kuratórium elnöke és helyettese különbözően látja, hogy az MTV-nek joga volt-e felmondani a szerződést, a köztévé és a producer között pedig abban a kérdésben van vita, szabályosan kézbesítették-e a felmondást kevéssel azelőtt, hogy a közmédium pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől belső gyártásban készülő reggeli műsorral jelentkezik.
    
Czeglédi László, az MTV kuratóriumának kormányoldal által delegált elnöke pénteken azt közölte: hivatalos tájékoztatást még nem kapott az ügyben, de a felmondás "beláthatatlan következményekkel járna". Mint akkor hozzátette, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, amelynek megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfőre.
    
Helyettese, az ellenzéki jelöltként a testületbe került Balogh László szerint viszont teljesen jogszerű volt a lépés; a szerződéskötéshez valóban szükség volt az elnökség engedélyére, de a médiatörvényben "sehol nem látni nyomát", hogy a felmondáshoz szükség volna a jóváhagyásukra.
    
"A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb" - közölte az MTI-vel Gyárfás Tamás producer.
    
A péntek reggel történtekről aznap annyit mondott el: nyolc óra körül irodájában előzetes bejelentés nélkül felkereste őt Dobos Menyhért, az MTV közéleti főszerkesztője, és közölte, milyen tartalmú dokumentumot kíván átadni. A stúdióvendégként ott tartózkodó (egyébként Gyárfás cégét több esetben jogászként képviselő) Bánáti János azonban azt tanácsolta, ne vegye át az iratot, mert a szerződés felmondásának nem ez a módja.
    
A Nap-kelte első adását 20 éve, 1989. augusztus 19-én sugározták. Az induláskor a Nap-kelte csak heti kétszer Budapest és annak térségében volt fogható. Később a műsor már az év minden napján jelentkezett.
    A
z Origo beszámolója szerint bár nem került adásba, mégis felvették a Nap-kelte szombati adását az Angol utcai stúdióban. A "szellemadás" csak a Nap-kelte honlapján látható.
    
Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke pénteken az MTI kérdésére azt közölte, a hétvégén dönti el a Fidesz, hogy ha meghívást kapnak, szerepelnek-e majd hétfőtől az MTV új reggeli műsorában.
    
A Fidesz és a KDNP csaknem két éve nem szerepel vendégként a Nap-keltében. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Fidesz 2006. október 10-i Kossuth téri nagygyűlésén jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a köztelevízió Nap-kelte című műsorában, mert - mint akkor fogalmazott - olyan mélységbe jutott a tévé, amelyhez már nem tudnak asszisztálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!