Posztógyár-per: üzletközpontot terveztek az épület helyén?

Kőszeg - Érdekes részletekre derült fény csütörtökön abban a perben, amely kedden kezdődött Kőszegen az egykori posztógyár ideiglenes műemléki védelmet élvezett épületeinek ledózerolása miatt.

Némethy Mária

Tanúként lett megidézve az az ügyvéd, aki az elsőrendű vádlott, K. Szabolcs cégének alapító okiratát készítette, adásvételét intézte. Kiderült: a lebontott épületek földhivatali tulajdoni lapján nem szerepelt széljegyzetként az ideiglenes  műemlékvédelmi bejegyzés. Érdekes részlet volt az is, amikor az ugyancsak tanúként meghallgatott  építész, statikus - aki a legális területbontások műszaki vezetője volt - elmondta: a ledózerolt műemléki védettséget élvező épület falazata és oszlopai menthető állapotban voltak, de a tetőzet nem, az több helyen beszakadt, növényzet nőtt rajta. 

A területen bontási munkákat végző cég másik képviselője arról beszélt, hogy a megsemmisítéssel elkövetett műemlék megrongálásának bűntett elsőrendű vádlottja neki (is) arról beszélt: egy osztrák céget képvisel, amelyik plázát, üzletközpontot akar kialakítani ott. 

Érdekes apróság volt  az ügyben, hogy a bontási munkák előtt az örökségvédelmi hivataltól nem kaptak semmilyen dokumentációs anyagot, sőt,  valamikor 2007 decemberében  K. Szabolcs fizette ki a már szeptember óta műemléki védettséget élvezett épületek levéltári kutatási díját. 

A műemlékvédelmi szakértők egyike szerint jogosan élvezett volna műemlékvédelmet a két épület, a másik szerint legfeljebb helyi védelemre voltak érdemesek.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!