Sárga busz a Dunában - videóval, fotókkal

Budapest - Pár héttel ezelőtt feltűnt Budapesten a Dunán egy sárga autóbusz. A sárga utasszállító talán azokat lepte meg a legjobban, akik nem látták a partnál távozni a vízből, ugyanis ez egy kétéltű városnéző autóbusz.

Garai Antal 'Atom'

Szerdán mutatták be Budapesten azt a városnéző autóbuszt, amely kétéltű, s így nem csak Budapest utcáin, hanem a Dunán is viszi egy kört utasait. Ez Európa első kétéltű városnéző busza (azaz Európában gyártott, ugyanis Angliában már évek óta futnak az utakon az amerikai kétéltű buszok).



A busz a pesti alsó rakpartról,  az Árpád híd és a Margit híd között „gázolt”  a Dunába, s haladat a Margitsziget közelében - Fotó: MTI



Csobbanás



Egy abszolút nem megszokott látvány

A kétéltű busz alapötlete Amerikából származik, ott fejlesztették ki a hadsereg részére. Azóta természetesen már eljárt felette az idő, de a megmaradt példányokat előszeretettl vásárolták meg leleményes vállalkozók, akik például Angliában is  városnéző buszt alakítottak ki a kacsacsőrű kétéltűből. Ez persze ritka, hiszen ma már kevés olyan kétéltű busz van, amely alkalmas a napi használatra, ezt javallt orvosolni egy máltai cég, méghozzá az Amphicoach buszok piacra dobásával.



Így néz ki Londonban a hadseregtől örökölt jármű, városnéző buszként

Nézze meg videón a kétéltű busz gyártásáról és vízben haladásáról szóló reklámfilmet:

A Budapesten is látható buszt amerikai elődjétől különböően már nem propeller, hanem jet-hajtás viszi előre, és természetesen teljesen modern. Légkondícionált, az utaslépcső gombnyomásra ereszkedik le, és vannak olyan lámpái, amik hajóként a vízszint alá kerülnek, így hangulatosan megvilágítják a jármű elötti vízréteget. Kíváncsian várjuk erről az első fotót.



Buszsofőr nem helyijáratos környezetben, hajókapitány szerepkörben

A busz üzemeltetője egy lehajtót építtetett a pesti alsó rakpartról, az első fotókon ott teszi vízre magát a sárga tengeralatt... akarom mondani, tengerfelettjáró. Bár valószínűleg hosszabb túrákra nem javallt, a jármű, ugyanis egy autós portálon azt olvastuk, hogy "keservesen lassan" megy.



Különös látvány - busz a Dunában

Elvileg hamarosan elkészül a busz kabrió verziója is, ami azért nagyobb élményt fog nyújtani. Ugyanúgy, mint a hajókon, sokkal jobb fent utazni a nyitott fedélzeten, mint lent a körbeüvegezett, de zárt szinten. Erre a budapesti kétéltűre nyolc hónapot kellett várni, mire minden engedélyt sikerült megszerezni hozzá.



A Dunából kifelé jövet

Forrás: stipistop.com; MTI; wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!