Szombathely: ki finaszírozza a város tavalyi működési hiányát?

Szombathely - A 2,3 milliárd forintos hitel felvételére kiírt közbeszerzési pályázatot az OTP megtámadta, így nem tudni, ki fizeti ki a város tavalyi működési hiányát. Csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartanak.

Angyal László

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait is tárgyalta ugyan az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága, de Molnár Miklós elnök drámai hírrel nyitotta az ülést:  a közbeszerzési  döntőbizottság (KDB)  helyt adott az OTP beadványának és megsemmisítette a város 2,3 milliárdos hitelpályázatát, ami ellen nem lehet fellebbezni.  

Ez a jobboldali politikus olvasatában  azt jelenti, hogy az év végén, legkésőbb januárban  nem tudják miből kifizetni a városi intézmények számláit. 

A KDB szerint nem felel meg az ésszerűség elvének az, hogy a város a 2,3 milliárdos pályázattal együtt hirdette meg a folyószámla-vezetést és  az ehhez kapcsolódó  folyószámlahitelt.  Elfogadták az OTP érvelését, mely szerint részfeladatokra is  lehessen pályázni.  

Horváth Zsolt  költségvetési tanácsnok  így világította meg az ügy hátterét: a város tavalyi,  1,1 milliárdos működési hiányát  egyetlen bank sem akarja finanszírozni, ezért volt eredménytelen az első pályázat. Amikor a város vezetői a folyószámla-vezetést, azaz két  év alatt  50 milliárdos forgalmat is hozzákapcsolták a hitelfelvételhez, több jelentkező is akadt. De mi lesz egy év múlva, amikor ismét 1 milliárd lesz a hiány, és nem lesz meg  mézesmadzagként a  folyószámla-vezetés? 

Németh Kálmán alpolgármester  bejelentette: a város a Fővárosi Bíróságon, jogi úton  támadja meg a KDB határozatát. Hozzátette:  új pályázatot írnak ki. 

Dr. Nemény András pedig indítványozta: a költségvetési bizottság  külső, Fidesz által  delegált  tagját, dr. Boros Zoltánt hívja vissza a jobboldal. Az ok:  a jogász képviselte az OTP-t a   KDB előtt, a  város ellenében. Elfogadhatatlan, hogy nem jelentett be elfogultságot  a szakmai bizottság tagja, tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!