Bajnai és Orbán az ORTT-döntés nyomán

Egy kereskedelmi rádiós frekvenciapályázat kapcsán "érdemes definiálni, hogy mi a közérdek", és "az ORTT tagjainak abban van felelősségük, hogy ezt az érdeket érvényre juttassák" - jelentette ki csütörtökön Bajnai Gordon.

MTI

A miniszterelnök az ORTT előző napi döntésével kapcsolatos magyar újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs brüsszeli színhelyén, még a magyar médiatestület elnökének lemondása előtt. Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről.

"A közérdek egyik része, hogy a kereskedelmi csatornák értékesítéséből a lehető legnagyobb bevétel folyjék be" - szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette: ez akkor ér valamit, ha a bevételt, a licencdíjat be is fizetik. Erre az ORTT-nek megfelelő garanciákat kell érvényesíteni, olyanokat, amelyek a következő hét évben nem változtathatók meg. Azt is biztosítani kell, hogy aki független kereskedelmi rádiót hallgat, biztos lehessen abban, hogy független híreket, információkat kap, nem politikai elfogultság szerint szerkesztett médiát. Majd hozzáfűzte: hamarosan kiderül, hogy az ORTT döntése érvényesítette-e egyszerre ezeket a szempontokat.

Az ugyancsak Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor Fidesz-elnök gazdasági ügynek minősítette a frekvenciapályázattal kapcsolatban történteket - szintén még az ORTT-elnök lemondása előtt. "Sohasem kedveltem azokat az üzletembereket, akik a gazdasági verseny helyett a politikai kapcsolatokat próbálták használni. A gazdasági verseny arra van, hogy az ember ott helytálljon, és ne politikai pártfogás, pártfogók után futkározzon. Itt most volt egy verseny, a versenyben eredményt hirdettek. Ha ez megfelelt a jogi előírásoknak, akkor nekem mint politikusnak nincs dolgom ezzel a döntéssel" - mondta Orbán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!