Diszkosz, dzsip, Dnyeper: Fazekas Róbert dobóatléta egyik büszkesége az oldalkocsis motor

Szombathely - Fazekas Róbert, a Haladás VSE dobóatlétája kedveli a motorokat. Szíve csücske egy szovjet gyártmányú, Dnyeper oldalkocsis motor. A diszkoszvető garázsában lábatlankodtunk.

Nagy Ildikó

Egy benzinkútnál beszéltük meg a találkozót Fazekas Róberttel, a Haladás VSE dobóatlétájával. Nem kellett nagyon keresgélnem: rögtön megakadt a szemem a terepszínű, emberes dzsippen. Mint megtudtam, egy olaszországi katonai bázisról került Robihoz a tekintélyt parancsoló, nem mindennapi, amerikai jármű. Ezek után már nem ért meglepetésként a garázsajtó mögül elémtáruló látvány. Robi büszkén mutatta kedvencét, egy Dnyeper típusú, szovjet gyártmányú oldalkocsis motort.

- Hétszázötven köbcentis, kéthengeres motor. Kardánhajtás, kétkerékmeghajtás, cirka tízliteres fogyasztás - esünk túl a férfiaknak nagyon is sokat mondó, ám a nők számára jelentéktelennek tűnő paramétereken.


- Ötven-hatvan éves lehet a járgány, nehéz megsaccolni a korát, én öt-hat éve vettem - mondja Robi, aki gyerekkora óta vonzódik a katonai járművekhez. - Kölyökként az volt a nagy álmom, hogy ha nagy leszek, harckocsis leszek. Aztán nem így alakult. Legalábbis tankom még nincs - teszi hozzá viccelődve.

Miért nem egy chopper? Vagy mondjuk egy Harley Davidson? - kérdezem.

- Kedvelem a régi tárgyakat, és nem szeretem a mai műdolgokat, meg ezt az őrült rohanást. Otthon is nagy becsben tartom a régi bútorokat, azok között érzem jól magam. Ami pedig a motort illeti, az eredeti álmom ennek a német változata volt, de arról hamar le kellett mondanom. Kiderült ugyanis, hogy azt, ha nem is arany-, de lakásárban mérik. A veterán járgányok pátyolgatása amúgy sem olcsó mulatság - magyarázza, aki a szovjet változattal is nagyon meg van elégedve.

A jó öreg Dnyeper másik nagy előnye a tekintélyes mérete, ami érthető, hiszen a mai Fazekas Robiról is nehéz elképzelni, hogy hajdanán, kezdő atlétaként joggal illették a Szúnyog becenévvel. Szóval a Dnyeper és ő egy súlycsoport, legalábbis ránézésre. A motor ugyanis csaknem fél tonnát nyom, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem leányálom tologatni. A szériafelszerelés része egy lőszertartó láda, de a géppuskaállvány is sokat dob a háromkerekűn. Mert ugye mégiscsak egy oldalkocsis motorról van szó, amiből pedig egyenesen következik, hogy Robi párja és annak gyermeke is megbarátkozott a Dnyeperrel.

A baj legfeljebb csak az, hogy a diszkoszvető mostanában egyre ritkábban tolja ki a garázsból a motort. Ha mégis nyeregbe pattan, elmondása szerint beéri a hetvenes-nyolcvanas tempóval. A leghosszabb táv, amire vállalkozott vele, egy 120 kilométeres túra volt: egy veterán autós- és motoros találkozó alkalmából tette meg a Szombathely-Bük-Kőszeg-Bozsok-Pornóapáti-Szombathely útvonalat.

Robi  ismert sportolóként  alapból sem kis feltűnést kelt, ha megjelenik valahol, de szép lassan azt is megszokta, hogy ha valahol leparkol a motorral, kisebb tömeg gyűlik köré, és faggatják a nem mindennapi járgányról.

Fazekas Róbert és a sport
A Haladás VSE Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és olimpiai nyolcadik helyezett diszkoszvetője két hónapja esett át egy gerincműtéten. A napjai mostanában gyógytornával és erősítéssel telnek, de már alig várja a jövő januárt, hogy elkezdhessen edzeni. Lélekben ugyanis már nagyon készül a jövő évi, barcelonai Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!