Icipici bibliotéka lett az év könyvtára

A 4600 lelket számláló Vasvár Dr. Bendefy László Városi Könyvtára nyerte el idén az Év könyvtára címet. Ilyen apró bibliotékára még soha nem esett a választás. A hegyháti intézmény hat dolgozója mintegy 52 ezer példányból álló dokumentumár felett őrködik.

Vojnovics Viktória

A kis bibliotéka ma 21 települést lát el a Vasi-Hegyháton mozgókönyvtári keretéből.

Rendszeres, az életkori sajátosságokhoz igazodó programjaik, író olvasó-találkozóik, a könyvek világába invitáló táboraik mellett számos pályázatot is útjára indítottak már, legutóbb a képzőművészet és a gasztronómia területén. Családias környezet, barátságos légkör, folyamatos megújulás, magas szakmaiság - röviden ez jellemzi a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárat, most már az is biztos, hogy nemcsak az olvasóik, hanem a szakma szerint is. 

Az Év könyvtára címet az  Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztálya minden esztendőben az ország egy könyvtárának adományozza. Az összeállított pályázati anyag, a szakmai eredmények mellett a pályázat kiírói az olvasók véleményét is minden esztendőben  kikérik  a pályázó bibliotékák  szolgálatatásairól, hiszen csak  így kaphatnak valós és  teljes képet az intézményről, s annak szellemiségéről. A kitüntető szakmai elismerésért idén első alkalommal pályázott a hegyháti kisváros bibliotékája. 

- Azt szerettük volna bebizonyítani, hogy egy kiskönyvtár is véghez vihet nagy dolgokat, s bár  a döntés pontos indokait még nem ismerjük, nagyon örülünk, hogy érdemesnek találtak bennünket erre a megtisztelő címre - mondja Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője.

A biblotéka dolgozói a címért benyújtott pályázatukban a társintézményekkel való együttműködést, a múzeumi fiókkönyvtárunk kialakítását, a helyismereti anyag összegyűjtését és hozzáférhetővé tételét hangsúlyozták.

A címet és az azzal járó szakmai elismerést  november elején vehetik  át. Gyöngyösi Zsuzsanna kiemelte: hálásak  a támogatásért  a szakmai munka hátterét biztosító önkormányzatnak, a Vasi-Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulásnak és olvasóiknak. S azt is elárulta, hogy köszönetképp csütörtöktől meglepetésekkel várják a könyvtárlátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!