Influenza vakcina: sok a szkeptikus beteg

Szombathely - Már szinte minden háziorvosi rendelőben kérhető a H1N1 és a hagyományos influenza elleni védőoltás. Az orvosok pénteken jutottak hozzá az oltóanyaghoz. Már sokan érdeklődtek az újinfluenzáról, a szérumot rendelési időn kívül adják be.

Bajdó Bettina

Sok az ellentmondás az H1N1 oltóanyag körül. Az orvosok is megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban szükséges-e a vakcina beadatása, illetve nem lesznek-e káros következményei az oltásnak. Sokan úgy vélik, hogy vakcinát kevés emberen, és nem elég hosszú ideig tesztelték, így azt sem lehet tudni, milyen hosszú távú veszélyes mellékhatásai lehetnek. Az orvosok attól is félnek, hogy nem várt problémák és mellékhatások esetén ők lesznek a bűnbakok, mivel az államot nem lehet perelni, az oltás ugyanis nem kötelező. A vasi megyeszékhelyen már szinte minden háziorvosi rendelőben kérhető a H1N1 elleni oltás. Sokan érdeklődnek az oltóanyagról, de sok a szkeptikus beteg is.
  
- Megérkezett a Jáki úti rendelőbe is az oltóanyag - mondta dr. Legli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának megyei vezetője, s a hatóságoktól megkaptuk az iránymutatást arra vonatkozóan, mikor kell oltanunk. - Rendelési időn kívül adjuk be az igénylőknek a szérumot. Aki be szeretné oltatni magát, annak érdemes előre időpontot egyeztetni háziorvosával. 

 A Kiskar utcai rendelőben, dr. Tarnai Eténél is kérhető már a H1N1 és a hagyományos influenza elleni szérum.
  
- Nagyon rosszul szervezték meg a beadás körülményeit  - hangsúlyozta az orvos. - Eddig ugyanis az asszisztens is beadhatta az oltást, s ez kitűnően működött. Mostantól viszont csak az orvos olthat. Még nem tudom, hogyan oldom meg. Vannak ugyanis olyan betegek, akik nem tudnak bejönni a rendelőbe, hozzájuk nekem kell kimennem, ha kérnek az oltásból. A szérumot  szigorú elírások mellett lehet csak szállítani, hűtőtáska is kell hozzá.
 
- A Markusovszky kórházban is felmérték már az igényeket az oltás iránt  - tudtuk meg dr. Káldy Zoltán stratégiai és minőségirányítási igazgatójától.

- Pénteken kaptuk meg az értesítést, hogy elkezdhetjük szervezni az oltást, s hétfőn kellett leadnunk a listát arról, hogy hány oltóanyagot rendelünk - tette hozzá az igazgató. - Nemcsak a kórházi dolgozók kapnak ingyen a szérumból, hanem a bent fekvő krónikus betegek is. Ma kell leadnunk a névlistát, s valószínű, hogy a hét végén megkezdhetjük az oltást. H1N1 elleni vakcinából 200, a hagyományos influenza elleni oltóanyagból körülbelül 300 darabot rendeltünk. 

Az orvosi szakma nem foglalt állást

- Nem javaslom az oltást, mert nem véletlen, hogy hiányoznak a hiteles szakmai vélemények. Sem az infektológiai szakmai kollégium, sem az oltási tanácsadó részéről, sem a László Kórház infektológusaitól nem lehet állásfoglalást olvasni, hallani sem a szakmai lapokban, sem a médiában - olvasható egy orvos körlevelében, mely így folytatódik: - Köztudomású, hogy az influenza elleni oltottságban az egészségügyi dolgozók a sor végén járnak, azaz nem oltatják magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!