Jönnek a nem latin betűs internet címek

A jövőben a latin betűkön kívül más írásrendszerekkel is meg lehet adni a honlapok elérési útvonalát - az erről szóló döntést pénteken, dél-koreai tanácskozásán hagyta jóvá az internetes címeket kezelő ICANN nonprofit szervezet.

MTI

A határozat a világháló negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja, amelynek köszönhetően drámaian nőhet az internetfelhasználók száma - áll a szervezet által kiadott közleményben. 
   
A latintól eltérő írásrendszerek alkalmazása sokkal nyitottabbá teheti a világhálót: a bővített címbeviteli szabványtól nemcsak azoknak lesz könnyebb, akik nem tudnak angolul, hanem azoknak is, akik még a latin ábécét sem használják. Az arabtól kezdve a görögön át cirill, hindi, vagy akár a kínai írásjelekkel is megadhatók lesznek majd a böngésző címsorába írandó hivatkozások.
   
"Technikailag ez jelenti majd az internet történelmében a legnagyobb változást" - mondta korábban Peter Dengate Thrush, az ICANN tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy ennek megvalósítása technológiailag meglehetősen bonyolult.
   
A világ 1,6 milliárd internetezőjének több mint fele a latintól eltérő karakterkészleteket használ - magyarázta Rod Beckstrom, az ICANN vezetője, aki szerint a világháló további terjedése szempontjából is rendkívül fontos, hogy bővítsék a beviteli módokat.
   
"Három-öt évvel korábban sokan vélték úgy, hogy az angol ábécétől eltérő beviteli formák megvalósítása megoldhatatlan kihívást jelent a szakemberek számára" - idézte Beckstrom a szkeptikusok korábbi véleményét.
   
A karakterkészletek közötti fordítást végző rendszer néhány éve már tesztüzemben működik, így a bevezetésnek az ICANN vezetője szerint nem lehet akadálya.
   
Az átalakításokat több fázisban hajtják végre, az első szakasz november 16-án kezdődik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!