Szent Márton-vásár és libator

A Szent Márton tiszteletére rendezett immár 16 naposra bővült programsorozat csaknem a Savaria Karnevál népszerűségéhez, jelentőségéhez fogható. A szombathelyi rendezvények között a komolyzenei koncerttől a libapecsenye sütésig minden megtalálható.

Merklin Tímea

A Márton-nap köré szervezett programok sorát a Capella Savaria Szent Márton-templomi koncertje nyitja: Handel halálának 250. évfordulója tiszteletére. 1995-ben Európa-nap címszó alatt indult a Márton napi programok sora, az azóta eltelt 14 évben folyamatosan bővült, most már 16 napon át zajlanak az események; rengetegen csatlakoztak, a város valamennyi kulturális intézménye partnerünk - mondta  Grünwald Stefánia,  az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón.

A programok közül kiemelkedik a Márton napi díjkiosztó gála, amely november 7-én lesz a Bartók Teremben. Extra a  Savaria moziban tartandó űr-zenei koncert, melyet a SC.ART triótól hallhatunk. Tagjai: ifj. Kurtág György és két régi KFT-tag: II. Lengyelfi Miklós és Márton András. Lajkó Félix a Bartók Teremben játszik majd november 14-én. 

- A Vasi Dödölle Folknapot a Savaria Moziban rendezzük november 4-én. Vetítjük az Énekek éneke című filmet, és játszik a Tükrös zenekar  - tudtuk meg Mayer Rudolftól, a mozi vezetőjétől. November 11-én lesz a Van egy hazám még a hazán túl... című középiskolásoknak kiírt helytörténeti vetélkedő, melyre tíz csapat jelentkezett.

- A Vasi Múzeumfaluban 1996 óta vannak a Márton napi országos nagy vásárok - mondta Handler András szervező, a  Savaria Múzeum munkatársa.  Az ország egész területéről jönnek árusok. A múzeumfaluban ilyenkor Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal találkozhatnak az érdeklődők. A nagyszínpadon néptánc, népzene lesz a Zala Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrzők előadásában. Gyerekeknek szánják a nagy  Galiba-sátrat.

Kiss Andrea,  a Gyermekek Háza vezetője programjaik  közül  kiemelte  a  vásárfia-készítést (november 9-20.), s  a Fő téri  Szent Márton kirakó játszóházról beszélt. Mindezeken kívül még kiállítások, sport- és gasztronómai események is vannak a Márton-napi kínálatban; valamint az Állami Népi Együttes Naplegenda című  táncelőadása november 9-én, és Vámos Miklós Tiszta tűz című találkozója 10-én a moziban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!