Uniós pályázaton nyert a Gothard iskola

Az országból egyedül a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola vehet részt a COMENIUS-Iskolai együttműködések projektjében. Öt területre fókuszálnak, az oktatás idegennyelven folyik majd.

Maróthy Andrea

A "COMENIUS  Iskolai együttműködések pályázat Kommunikáción keresztüli oktatás" elnevezésű projektjét kedden mutatták be a Városházán. A program bemutatóján a projektben résztvevő iskolák külföldi képviselői is részt vettek. A tagokat dr. Ipkovich György polgármester, Heckenast Gusztáv, az oktatási osztály vezetője, valamint Varga Tamás önkormányzati képviselő és a Gothard Jenő Általános Iskola igazgatója köszöntötte.

Az Európai Uniós pályázatra összesen kilenc országból jelentkeztek, ám csupán hét ország  Magyarország, Ausztria, Portugália, Norvégia, Skócia, Olaszország és Törökország  egy-egy általános iskolája vehet részt a programban, s működhet együtt két éven keresztül a tagokkal. Hazánkból több iskola is pályázott, de csupán egy általános iskola, a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola nyerte el az Európai Unió 18 ezer eurós - csaknem ötmillió forintos -,  támogatását.

- A projektben minimum tizenkét éves gyermekek vesznek részt, de a háttérmunkálatokba mi bevonjuk az ennél fiatalabb általános iskolás diákjainkat, illetve a tanárainkat is. A program célja a kommunikáción keresztüli oktatás, nevelés, mely idegen nyelven történik majd. A különböző nemzetiségű tanulók, valamint a pedagógusok a közös munka során angolul oszthatják meg egymással a kultúrájukat, ismereteiket - árulta el a projekt magyarországi vezetője, Nagyné Geiger Veronika.

A hét partnerintézmény öt fő problémás területre szeretné irányítani az idegennyelven történő eszmecserét. Nagy hangsúlyt fektetnek majd a 24 hónapig tartó közös munka során az egészséges életmódra, a sportolási kedv növelésére, a szenvedélybetegségek  dohányzás, alkoholfogyasztás, drogmegelőzésére, a tanulók önbecsülésének növelésére, valamnit a viselkedési zavarok kezelésére.

A projektben a hátrányos helyzetű diákokra is nagy figyelmet szentelnek: bátorítják, motiválják őket, hogy ők is aktív európai állampolágárrá válhassanak.

Az idegen nyelven történő eszmecsere során tehát a résztvevők nem csak nyelvismeretüket tökéletesíthetik, hanem megismerhetik más ország hagyományait, s egyéb ismereteiket is bővíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!